Onder meer de USS Theodore Roosevelt zet koers naar Jemen
NOS Nieuws

Amerikaanse oorlogsschepen op weg naar Jemen

Twee Amerikaanse oorlogsschepen zetten koers naar de wateren bij Jemen. Volgens het Pentagon voegen zij zich bij andere Amerikaanse schepen voor een veiligheidsmissie in de Golf van Aden.

Volgens persbureau AP vergroot Amerika zijn aanwezigheid in de Golf van Aden vanwege een mogelijke wapenleverantie uit Iran, maar het Pentagon weerspreekt dat bericht. Iran steunt de sjiitische Houthi-rebellen die een groot deel van Jemen in handen hebben.

Een van de Amerikaanse schepen is de USS Theodore Roosevelt. Het vliegdekschip is met zijn 333 meter een van de grootste van de Amerikaanse vloot. Het kan 90 vliegtuigen vervoeren. Het andere schip is de kleinere kruiser USS Normandy.

Bombardementen

De Houthi-rebellen wonnen eerder dit jaar de strijd om de Jemenitische hoofdstad Sanaa. Het parlement werd weggestuurd en president Hadi werd verdreven.

Sinds drie weken bombardeert een internationale coalitie onder leiding van Saudi-Arabië doelen van Houthi-rebellen. Bij een Saudische aanval op een wapendepot in Sanaa vielen vandaag nog zeven doden en tientallen gewonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl