Ook Griekse ziekenhuizen moeten hun reserves aan beschikbaar stellen
NOS Nieuws

Griekenland schraapt reserves bijeen

De Griekse regering heeft alle overheidsinstellingen opdracht gegeven om eventuele reserves op een rekening van de centrale bank te storten. Het geld wordt dan uitgeleend aan de Griekse regering zodat die zijn rekeningen kan blijven betalen.

Het besluit is een nieuw teken dat de Atheense schatkist zo goed als leeg is. Europa en het IMF hebben de regering-Tsipras beloofd dat ze 7,2 miljard euro overmaken zodra die met een geloofwaardig bezuinigingsprogramma komt. Dat laatste is nog altijd niet gebeurd.

De grootste regeringspartij, Syriza, heeft de verkiezingen gewonnen met de belofte dat ze een eind zouden maken aan het, wat zij noemde, rigide bezuinigingsprogramma van de vorige regering. Niets wijst erop dat de nieuwe regering die lijn wil verlaten. Minister van Energie Lafazanis zei het afgelopen weekend nog dat de geldschieters "onderwerping en overgave" van Griekenland nastreven en niet openstaan voor een compromis.

Grexit

De angst dat Griekenland de eurozone moet verlaten neemt verder toe. Op de kapitaalmarkt steeg de prijs voor Griekse staatsobligaties met een looptijd van drie jaar naar 28 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl