SportAccord-voorziter Marius Vizer (rechts) heft het glas met de Russische president Vladimir Poetin
NOS Sport

Vizer neemt Bach en het IOC op de korrel

SportAccord-voorzitter Marius Vizer heeft in het bijzijn van IOC-preses Thomas Bach stevige kritiek geuit op het Internationaal Olympisch Comité. Dat deed Vizer tijdens een bijeenkomst van SportAccord, de koepelorganisatie voor alle olympische en niet-olympische sporten.

Kort nadat hij begin 2013 de voorzittershamer bij SportAccord had overgenomen van Hein Verbruggen, lanceerde Vizer een revolutionair plan voor vierjaarlijkse 'Verenigde Wereldkampioenschappen' voor diverse olympische en niet-olympische sporten. Sindsdien botert het niet helemaal tussen de Oostenrijker en Bach, die dat idee als IOC-baas uiteraard niet omarmde.

Vizer beklaagde zich er in Sotsji over dat hij sinds zijn aantreden bij SportAccord tevergeefs tot een constructieve samenwerking met het IOC en de Duitse voorman tracht te komen. Sterker, hij verweet Bach alle initiatieven van de kant van SportAccord te dwarsbomen en voorstellen te negeren.

Geldverspilling

Ook liet hij weten weinig heil te zien in Agenda 2020, de afgelopen december aangenomen hervormingsplannen die de olympische beweging moderner en transparanter moeten maken. "Die brengen nauwelijks voordelen voor de sport, de sportfederaties en atleten", zei Vizer. De lancering van een olympisch tv-kanaal - geraamde kosten: 450 miljoen dollar - noemde hij geldverspilling.

Verder uitte Vizer kritiek op de balans binnen de Algemene Vergadering, waarin alle IOC-leden zitting hebben. "Volgens het Olympisch Handvest kunnen er maximaal 115 IOC-leden zijn, van wie er maar 45 rechtstreeks bij de sport betrokken zijn: 15 vertegenwoordigers van de federaties, 15 van de NOC's en 15 namens de atleten. Een minderheid dus."

Exclusief

Bach, die de bijeenkomst langer bijwoonde dan gepland, wendde zich in zijn reactie rechtstreeks tot Vizer, die ook voorzitter is van de internationale judofederatie (IJF), maar geen IOC-lid. "Mijn indruk is dat deze mening exclusief de uwe is. Wat wij nodig hebben is geloofwaardigheid. En die kunnen we alleen bereiken als we in al onze verscheidenheid tot een eenheid komen."

Bach sprak die woorden nog voordat een aantal sportfederaties per brief afstand nam van het betoog van Vizer. Onder meer de FIFA (voetbal), IAAF (atletiek) en FINA (zwemmen) behoorden tot de ondertekenaars.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl