Goodwill Zwelithini in 2011
NOS Nieuws

Zoeloe-koning veroordeelt geweld Zuid-Afrika tegen migranten

De koning van de Zoeloes, Goodwill Zwelithini, heeft de Zuid-Afrikanen tot kalmte gemaand na het geweld tegen migranten. Hij noemde de aanvallen op buitenlanders verachtelijk en verkeerd.

De afgelopen dagen vielen Zuid-Afrikanen migranten aan uit onder meer Nigeria. Zeven mensen zijn daarbij om het leven gekomen. Meer dan 300 mensen zijn opgepakt.

Zuid-Afrikanen beschuldigen de Nigerianen van het afpakken van hun banen. De Zoeloe-koning wordt ervan beschuldigd dat hij de rellen heeft gevoed door te roepen dat buitenlanders terug naar hun eigen land moeten gaan.

Uitspraak verdraaid

Vandaag zei Goodwill Zwelithini in de Zuid-Afrikaanse stad Durban dat zijn uitspraak is verdraaid door de media. Hij vindt het oneerlijk dat hij de schuld krijgt voor iets wat al jaren speelt. Duizenden mensen kwamen op de toespraak af.

In Zuid-Afrika is er kritiek op de aanvallen. Zo hebben vanochtend honderden geprotesteerd tegen het geweld tegen buitenlanders. De Zuid-Afrikaanse voetbalbond maakte vandaag bekend dat het nationale elftal vriendschappelijke wedstrijden gaat spelen tegen een aantal buurlanden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl