Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën
NOS Nieuws

Zelfstandigen positief over vervanger VAR

FNV Zelfstandigen is blij met de gewijzigde plannen van staatssecretaris Wiebes van Financiën voor de opvolger van de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie). Koepelorganisatie FNV is veel kritischer.

Vandaag presenteerde Wiebes een nieuw plan om schijnzelfstandigheid van zzp'ers te bestrijden. De Belastingdienst wil opdrachtgevers voortaan vooraf zekerheid geven of ze loonheffing moeten betalen.

Brancheorganisaties en organisaties van zzp'ers, maar ook individuele zzp'ers en opdrachtgevers kunnen modelcontracten opstellen en die laten beoordelen door de Belastingdienst.

Beschikking Geen Loonheffing

Zzp'ers hoeven niet bij elke opdracht een vragenlijst in te vullen via een webmodule. Daar was in eerdere plannen voor de Beschikking Geen Loonheffing (BGL) wel sprake van en daar kwam veel kritiek op van zelfstandigen zonder personeel. Ze waren bang voor onnodige administratieve rompslomp.

"Heel goed dat er modelovereenkomsten komen", zegt Henk Wesselo van FNV Zelfstandigen. "Dat er straks op voorhand wordt getoetst of er sprake is van ondernemerschap of werknemerschap helpt enorm."

Schijnzelfstandigheid is een verkapt dienstverband, waarbij werknemers zich als zelfstandige laten inhuren en zo gebruik kunnen maken van belastingvoordeel. Bedrijven hebben op hun beurt weer minder verplichtingen aan de werknemers.

De Belastingdienst kan in het nieuwe systeem achteraf ingrijpen. Als de praktijk niet aansluit bij de modelovereenkomst en er toch sprake is van werknemerschap, kan de Belastingsdienst een naheffing opleggen.

Minimumtarief

Koepelorganisatie FNV is niet tevreden met het plan. De bond wil dat de staatssecretaris met een breed plan komt om schijnzelfstandigheid aan te pakken. Zo zouden er minimumtarieven voor zzp'ers in een cao moeten worden vastgelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl