FC Differdange-speler Yannick Bastos maakt de 3-3 en schakelt daardoor FC Utrecht uit in de voorronde van de Europa League.
NOS Voetbal

Clubs dromen van Europa, maar waarom?

De echte spanning in de eredivisie is er wel uit. PSV is kampioen, FC Dordrecht degradeert naar de eerste divisie en Ajax plaatst zich als nummer twee voor de voorronde van de Champions League.

Spanning is er nog wel op drie fronten: wie ontloopt de nacompetitie? Pakt Feyenoord of Vitesse de derde plaats? En wie plaatst zich via de play-offs voor de voorronde van de Europa League?

Maar vooral bij die laatste strijd is het de vraag waar die clubs die daar nog om strijden (onder meer AZ, Heerenveen en PEC Zwolle), precies voor vechten. Want de recente geschiedenis heeft uitgewezen dat het halen van de voorronde van de Europa League voor de Nederlandse clubs geen garantie biedt voor deelname aan de groepsfase.

2011/2012: ADO Den Haag

In 2011 plaatste ADO zich via de play-offs voor Europees voetbal. In de tweede voorronde, de eerste ronde waarin de ploeg actief was, ging het nog goed. Het Litouwse FK Tauras Taurage werd over twee wedstrijden verslagen.

Een ronde later was Omonia Nicosia uit Cyprus de tegenstander. Op Cyprus werd kansloos met 3-0 verloren, waarna de 1-0 overwinning in Den Haag weinig meer uitmaakte. Geen poulefase in de Europa League voor ADO Den Haag.

2012/2013: Vitesse

Vitesse won de play-offs in 2012 en moest het in de tweede voorronde van de Europa League opnemen tegen het Bulgaarse Lokomotiv Plovdiv. Ook Vitesse overleefde de eerste horde, net als ADO. De eerste wedstrijd werd met 3-1 gewonnen en de return eindigde in 4-4.

Vitesse had pech met de loting voor de derde voorronde. Het Russische Anzhi Machatsjkala, onder leiding van Guus Hiddink, was juist in die jaren in opkomst en was over twee duels veel te sterk voor Vitesse. De Arnhemmers verloren twee keer met 2-0 en konden de Europese ambities weer voor een seizoen opbergen.

2013/2014: FC Utrecht

FC Utrecht was verantwoordelijk voor de grootste blamage van het Nederlandse voetbal in de afgelopen jaren. Differdange uit Luxemburg leek op voorhand een ploeg die toch te verslaan moest zijn in de tweede voorronde van de Europa League, maar het liep anders.

In Luxemburg won Differdange met 2-1 en Utrecht kon die achterstand niet goed maken in de Galgenwaard. Het werd 3-3 en zo kwam er al op 25 juli 2013, toen de meeste mensen nog op zomervakantie moesten gaan, een einde aan Europees voetbal in Utrecht.

Ook Vitesse stroomde dat jaar vroeg in, in de derde voorronde van de Europa League. De tegenstander van Vitesse werkte aanvankelijk op de lachspieren: Petrolul uit Roemenië. Niemand had er van gehoord, maar dat zou snel anders worden.

De ploeg uit Ploiești won de eerste wedstrijd tegen Vitesse met 2-1 en in de return kon Vitesse die achterstand niet repareren. 1-1 werd het in Arnhem en zo kwam er al na één ronde een einde aan het Europese avontuur voor Vitesse.

2014/2015: FC Groningen

De winnaar van de play-offs in 2014 was FC Groningen. Dolblij waren ze in het noorden dat ze erin geslaagd waren Europees voetbal af te dwingen. Maar ook zij konden er niet lang van genieten.

Aberdeen was in de tweede voorronde van de Europa League de tegenstander. 0-0 in Schotland leek nog een goede uitgangspositie te zijn voor Groningen, maar in de Euroborg ging het een week later mis. Er werd met 2-1 verloren en zo kwam er voor de vierde keer op rij een vroegtijdig einde in Europa voor de winnaar van de Nederlandse play-offs.

Op 21 en 24 mei zijn dit jaar de halve finales van de play-offs. De finale wordt gespeeld op 28 en 31 mei. Anderhalve maand later staat de eerste wedstrijd in Europa dan al op het programma voor de winnaar van de play-offs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl