FNV bouwt een tent op voor het hoofdkantoor van ABN Amro. De bond biedt de Nederlandse Vereniging van Banken vandaag een petitie over topsalarissen aan.
NOS Nieuws

'Als ING-top meer krijgt, dan de medewerkers ook'

De vakbonden FNV en CNV gebruiken de commotie over de loonsverhoging van de topbestuurders bij ING deze week in de cao-onderhandelingen.

De FNV zet erop in dat het hoogste salaris niet meer dan 20 keer zoveel mag zijn als het laagste salaris. Nu verdient de top volgens de bond 50 keer zoveel als de laagstbetaalde werknemers.

FNV eist bij cao eind aan hoge salarissen

Het CNV zegt de looneis te verhogen, als de bestuursvoorzitter niet alsnog afziet van 28 procent loonsverhoging en een mogelijke bonus.

Zwaar op de maag

Ike Wiersinga, onderhandelaar van de CNV Dienstenbond: “De leden van het CNV hebben massaal aangegeven dat de topbeloning en alle commotie daaromheen hen zeer zwaar op de maag ligt. Daarom is besloten het eisenpakket hierop aan te passen met als doel de top tot inkeer te brengen.”

3 procent

De bonden zetten in op 3 procent loonsverhoging per januari 2015 en een winstuitkering voor alle werknemers.

Het CNV eist daarnaast een extra beloning als de top vasthoudt aan de omstreden salarisverhoging.

Komende woensdag beginnen de cao-onderhandelingen met ING.

Petitie

De vakbond FNV biedt vandaag ook een petitie aan de Nederlandse Vereniging van Banken aan. Daarin wordt alle topbestuurders uit de financiële sector gevraagd af te zien van extra salarisverhogingen ter compensatie van het wegvallen van bonussen.

Die petitie is door meer dan 1000 werknemers uit de sector ondertekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl