Schade van een aardbeving in Groningen
NOS Nieuws

Groningen wil 170.000 woningen aardbevingsbestendig maken

170.000 panden in de provincie Groningen moeten worden verstevigd om (verdere) schade door aardbevingen te voorkomen. Het zou gaan om 152.000 woningen en om 18.000 andere gebouwen, zoals scholen. Dat meldt de provincie Groningen op basis van onderzoek van ingenieursbureau Van Rossum. Het duurt 27 jaar voor alles is verstevigd.

De provincie liet enkele woningtypen die veel voorkomen in de regio onderzoeken: twee vrijstaande woningen, een twee-onder-één-kapwoning, een rijtjeswoning en een appartementencomplex. Daaruit bleek dat de gebouwen niet voldoen aan de eisen die nodig zijn om aardbevingen te kunnen weerstaan.

Aardbevingsbestendig

"Dat komt overeen met de verwachting, omdat bij de bouw destijds nooit rekening is gehouden met aardbevingsbestendigheid", schrijft de provincie.

Volgens de provincie Groningen is vervolgonderzoek nodig om te bepalen welke maatregelen dringend nodig zijn. De provincie zegt dat dat nu nog niet duidelijk is. De verwachting is dat onderzoek aan het einde van het jaar klaar.

Het getal van 170.000 ligt ruim boven een eerdere schatting van de provincie van 90.000. In die schatting waren flats en appartementen niet meegenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl