Het Indonesische leger begint een anti-terreur-operatie op het eiland Sulawesi
NOS Nieuws

Indonesië begint operatie tegen IS

Indonesië gaat Islamitische Staat bestrijden op het eiland Sulawesi. Het leger is een anti-terreuroperatie begonnen om strijders van de groep op te sporen.

"We hebben een bataljon op Sulawesi gestationeerd om de situatie daar in kaart te brengen", zegt opperbevelhebber Moeldoko tegen het persbureau Reuters. Hij is er zeker van dat ze IS-strijders zullen opsporen. Hij noemde geen aantallen.

Het is de grootste anti-terreuroperatie sinds de aanslagen van 2009 op een hotel in de hoofdstad Jakarta. Daarbij kwamen negen mensen om het leven en raakten meer dan vijftig mensen gewond, onder wie een aantal Nederlanders. De moslim-extremistische terreurgroep Jemaah Islamiyah stelde zich voor die aanslagen verantwoordelijk.

Zuid-Chinese Zee

Verder zei de opperbevelhebber dat Indonesië zijn militaire aanwezigheid in de Zuid-Chinese Zee heeft opgeschroefd. Op het eiland Natuna en in Tanjung Datu, bij de grens met Maleisië, worden binnenkort extra militairen gestationeerd.

Aanleiding voor de uitbreiding zijn de spanningen met China. Dat land legt een claim op gebieden in de Zuid-Chinese Zee, andere landen in de regio doen dat ook. In het gebied zit veel vis en de verwachting is dat er olie en gas in de bodem zitten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl