Politico-oprichter John Harris: we gaan een revolutie ontketenen
NOS Nieuws

Nieuwssite Politico wil Brussel doen sidderen

  • Tijn Sadée

    EU-correspondent

  • Tijn Sadée

    EU-correspondent

"We worden dé dominante nieuwsorganisatie in Europa." Voor minder gaat John Harris, oprichter van de Amerikaanse nieuwssite Politico, niet. Hij houdt niet van bescheidenheid.

Morgen gaat in Brussel www.politico.eu van start en als het aan Harris ligt, gaan zijn journalisten een revolutie ontketenen. Amerikaanse politici kennen inmiddels de meedogenloze journalistieke aanpak van Politico dat in 2007 in Washington begon. Nu is het de beurt aan Europese politici om te sidderen.

De vraag is wel: hoe pak je dat aan in het als saai bekendstaande Brussel waar anonieme ambtenaren en politici sleutelen aan ingewikkelde wetgeving? "Door ook de duistere hoekjes in Brussel op te zoeken", zegt Ryan Heath die bij het Europese Politico chef wordt van de politieke redactie.

De Europese Unie is een journalistieke goudmijn.

Ryan Heath, chef van de politieke redactie van Politico-Europe

Heath was jarenlang rechterhand van toenmalig eurocommissaris Neelie Kroes. Hij weet als geen ander wat zich in de wandelgangen van de Europese Commissie en het Europees Parlement afspeelt. "Je moet weten waar je moet zoeken", zegt Heath. De Europese Unie is volgens hem een journalistieke goudmijn.

De meeste Europese mediaorganisaties sturen hooguit twee correspondenten naar Brussel. Gebrek aan tijd en middelen geeft hen weinig slagkracht. De eurocrisis eist alle aandacht op, waardoor andere dossiers onderbelicht blijven.

Politico pakt het anders aan. "We beginnen hier meteen met veertig journalisten", zegt Florian Eder, een van de spilfiguren van Politico. "Je kunt daardoor redacteuren volledig vrijhouden om het Europees energiebeleid, een zeer explosief politiek dossier, de komende jaren te volgen. Andere redacteuren storten zich op bijvoorbeeld handelsverdragen."

Zwaargewichten

Eder was tot voor kort correspondent van Die Welt, een krant uit de stal van de Duitse uitgever Axel Springer die samenwerkt met Politico. Naast nieuws online komt er ook een tijdschrift.

Eder: "Mijn overstap naar Politico is een geweldig avontuur." Met Eder haakten ook andere journalistieke zwaargewichten aan. Zoals voormalig Midden-Europacorrespondent van The Economist Jan Cienski. "Vrouw en kinderen blijven in Warschau, ik ga op en neer vliegen", zegt hij. "Veel gedoe, maar meedoen aan de opzet van Politico is een unieke kans."

Spannender

Toen president Obama onlangs in Washington van Politico-journalisten hoorde dat ze ook in Brussel actief worden, reageerde hij ironisch: "Politico is precíes wat Brussel nodig heeft." Obama leek vooral te willen zeggen: Brussel, maak je borst maar nat.

Politico wordt in Washington gevreesd als een medium dat 'op de man' speelt en geobsedeerd is door machtsspelletjes zoals in de serie House of Cards.

"Of mij dat angst inboezemt? Integendeel", zegt VVD-Europarlementariër Hans van Baalen. "Er wordt hier in Brussel zo veel besloten. Maak dat spannender, Politico. Kom maar op."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl