Finse politici: Soini, Stubb en Sipila
NOS Nieuws

Ware Finnen mogelijk in Finse regering

De eurosceptische Ware Finnen komen mogelijk in de Finse regering van de beoogde liberale premier Juha Sipila. Het zal er waarschijnlijk toe leiden dat Finland een minder pro-Europese koers gaat varen. De liberalen en Ware Finnen hebben zich de afgelopen jaren samen verzet tegen de reddingspakketten voor Griekenland.

De verkiezingen in Finland zijn gisteren verloren door de conservatieve partij van de pro-Europese premier Stubb. De liberale partij van de miljonair en voormalig telecomondernemer Sipila is de grootste geworden. Hij mag het voortouw nemen bij de formatie-onderhandelingen, maar voor de vorming van een regering heeft hij de steun van nog minstens twee andere partijen nodig.

Sipila heeft al gezegd dat hij wil onderhandelen met de Ware Finnen. Partijleider Timo Soini van de Ware Finnen wil minister van Buitenlandse Zaken worden. De derde regeringspartij zouden de sociaaldemocraten kunnen worden.

Uit de euro

De liberalen hebben 21,1 procent van de stemmen gekregen, de conservatieven 18,2 procent en de Ware Finnen 17,6 procent. Daarmee verliezen de Ware Finnen licht ten opzichte van 2011, toen ze met 19 procent van de stemmen nieuw in het parlement kwamen. De sociaaldemocraten zijn met 16,5 procent de vierde partij geworden.

In 2011 weigerde Soini deel te nemen aan de regering. Ditmaal zegt hij deel te willen nemen aan de macht. Volgens waarnemers heeft hij zijn toon iets gematigd, maar hoe dan ook zal de relatie met de EU moeizamer worden. De Ware Finnen willen dat Griekenland uit de euro wordt gezet en willen "geen cent meer aan de Grieken geven".

Verkiezingswinnaar Sipila staat een hard bezuinigingsbeleid voor. De 53-jarige liberaal geldt als een gerespecteerd zakenman. Opvallend is verder dat hij lid is van een evangelische opwekkingsbeweging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl