Migranten in de Libische havenstad Misrata
NOS Nieuws

Oorlogsschepen naar Libië?

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken spreken vandaag onder meer over het sturen van oorlogsschepen en militairen om de chaos in Libië te beteugelen. De voorstellen staan in een document van EU-buitenlandvertegenwoordiger Mogherini, meldt persbureau Reuters.

Een van de voorstellen is om oorlogsschepen voor de Libische kust te laten patrouilleren om de strijd aan te binden met olie- en wapensmokkelaars. Het bestrijden van de oliesmokkel is belangrijk omdat de strijdende partijen in Libië hun wapens en troepen financieren met de opbrengst van de oliesmokkel.

Een ander voorstel is om EU-militairen de olie-installaties in Libië te laten bewaken. Verder zou de EU moeten helpen bij het vormen van een Libische regering van nationale eenheid en zo'n regering daarna ook militair moeten steunen.

Weinig kans

Diplomaten zeggen dat zulke militaire opties weinig kans maken. De meeste EU-landen voelen er niet voor. Ze zijn bang verstrikt te raken in de militaire conflicten in Libië.

Ook denken ze dat het sturen van oorlogsschepen de vluchtelingenstroom alleen maar groter zou maken. Hoe meer schepen voor de kust, hoe eerder vluchtelingen de oversteek wagen, omdat het de kans op redding uit zee groter maakt, is de redenering.

De Italiaanse premier Renzi en de Griekse premier Tsipras willen een speciale EU-top van de regeringsleiders over het vluchtelingenprobleem. Renzi en Tsipras hebben gisteren met elkaar gebeld. Ze verlangen Europese solidariteit, en klagen dat zij het leeuwendeel van de vluchtelingen moeten opvangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl