FBI-directeur James Comey
NOS Nieuws

Polen woedend over FBI-opmerking Holocaust

De Poolse minister van Buitenlandse Zaken heeft de Amerikaanse ambassadeur ontboden vanwege een opmerking van de directeur van de FBI. Die zou in een speech hebben gesuggereerd dat de Polen medeplichtig waren aan de Holocaust. Polen eist nu excuses van de Verenigde Staten.

FBI-directeur James Comey gaf de speech deze week in een Holocaust-museum in Washington. De tekst ervan kwam naar buiten doordat Comey die zelf bewerkte voor een artikel in The Washington Post.

Corney zei in de speech dat "moordenaars en hun medeplichtigen uit onder meer Duitsland, Polen en Hongarije" in de oorlog zelf vonden dat ze geen kwaad deden. "Ze waren ervan overtuigd dat ze het juiste deden."

'Onacceptabel'

De Poolse premier Kopacz noemt de woorden van de FBI-topman onacceptabel. Zij ziet Polen als een slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog.

De Amerikaanse ambassadeur in Polen, Stephen Mull, heeft in het openbaar al afstand genomen van de opmerking van de FBI-directeur. Hij zei in het Pools dat de uitlating van Comey "fout, schadelijk en aanstootgevend" was en "niet de mening weergeeft van de Amerikaanse regering".

Herdenking

Het onderhoud van de Poolse minister van Buitenlandse Zaken en de Amerikaanse ambassadeur was kort na de herdenking van de opstand in het getto van Warschau, 72 jaar geleden. De nazi's hebben tienduizenden Joden uit het getto vermoord.

Nazi-Duitsland hield Polen tussen 1939 en 1945 bezet. In de vernietigingskampen die de Duitsers daar bouwden zijn miljoenen mensen omgekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl