Juha Sipila (r) verslaat de huidige premier Stubb (l)
NOS Nieuws

Finland stemt premier weg

Zoals verwacht heeft de sociaal-liberale Centrumpartij de parlementsverkiezingen van Finland gewonnen. Dat betekent dat de conservatieve premier Alexander Stubb het veld moet ruimen. Stubb heeft zijn nederlaag nog voor de definitieve uitslag van de verkiezingen toegegeven.

De stemlokalen sloten om 19.00 uur hun deuren. De eerste uitslagen wijzen erop dat de sociaal-liberale Centrumpartij van Juha Sipila 23,2 procent van de stemmen krijgt, veel meer dan de 17,9 procent van de Nationale Coalitie van Stubb. "De liberalen hadden een sterke campagne", zei de verslagen premier op de Finse televisie.

De sociaal-democraten, die ook in de regering zitten, krijgen 17,8 procent van de stemmen. De eurosceptische Ware Finnen winnen flink, met voorlopig 15,8 procent van de stemmen.

Bij de verkiezingen was economie een belangrijk thema. De werkloosheid is hoog in Finland. Het gaat slecht met de papierindustrie en met telefoonbedrijf Nokia. Premier Stubb gaf toe dat zijn regering niet snel genoeg economische hervormingen heeft doorgevoerd. Dat moet hij nu bekopen met een nederlaag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl