Lewis Hamilton in extase na zijn derde zege dit seizoen.
NOS Sport

Hamilton heerst, pech achtervolgt Verstappen

Het zijn weer glorietijden voor Lewis Hamilton. De Brit pakte onder kunstlicht in Bahrein zijn derde zege in het nog korte Formule 1-seizoen, terwijl Max Verstappen voor de derde keer beteuterd de ontknoping vanuit de box van Toro Rosso moest bekijken.

De Renault-motor van Toro Rosso haperde drie dagen lang, waardoor het voor de 17-jarige Nederlander en ook diens teamgenoot Carlos Sainz jr. een verloren weekeinde was in het eilandstaatje in de Perzische Golf.

Gunstige uitgangspositie

Hamilton, vorig jaar ook winnaar van de avondrace, startte voor het eerst in Bahrein van pole position. Die gunstige uitgangspositie gaf de Brit bij de start niet weg. Hamilton heerste, terwijl achter hem teamgenoot Nico Rosberg en de Ferrari's van Kimi Räikkönen en Sebastian Vettel vochten om de overige prijzen. Voor Hamilton betekende Bahrein zijn 36ste GP-zege in totaal.

"Ferrari heeft ons hier zeer goed partij gegeven. Het was hier lastig de banden in een redelijke conditie te houden, maar we hebben toch laten zien dat Mercedes momenteel de beste is'', glunderde Hamilton, die in de WK-stand collega Rosberg op een achterstand van 27 punten heeft gezet. Vettel staat op 28 punten.

Rosberg leek achter Lewis Mercedes aan een dubbelslag te helpen, maar de lepe Räikkönen had voor de slotfase nog iets bedacht. De Ferrari-rijder, die sinds 2013 niet meer op het podium had gestaan, koos in de slotfase voor de zachtere (en snellere) banden.

Rosberg, op mediumbanden, zag zijn voorsprong heel rap slinken en in een poging de Fin voor te blijven ging het twee ronden voor het einde fout. "Ik had geen remmen meer en schoof te ver naar buiten", gromde de Duitser na afloop.

Foutje Vettel

Räikkönen beloonde zijn inhaalrace met de tweede plaats. "Ik wil natuurlijk winnen, maar ik denk dat we blij moeten zijn met dit resultaat. We hebben in vergelijking met vorig seizoen enorme stappen gezet", zei de Fin, die zag dat zijn teamgenoot Sebastian Vettel pas op de vijfde plaats de finish passeerde.

Vettel, dit seizoen winnaar in Maleisië, maakte halverwege een fout, waardoor hij naar binnen moest voor een nieuwe neusvleugel. Valtteri Bottas stuurde zijn Williams daarna keurig naar de vierde plaats. Ook de Red Bulls van Daniel Ricciardo en Daniil Kvyat, net als Toro Rosso met Renault-motoren, scoorden WK-punten. Ricciardo finishte als zesde, Kvyat als negende.

Max Verstappen in Bahrein

Verstappen en Sainz zullen jaloers naar Red Bull hebben gekeken. De trainingen verliepen bij Toro Rosso al niet naar wens, maar Sainz lukte het in de kwalificatie nog wel de negende tijd neer te zetten. Hij was zondag wel de eerste uitvaller. Verstappen moest het na een moeizame dag met de vijftiende plaats in de kwalificatie doen en zondag ging het in de beginfase van de avondrace ook direct mis met de Renault-motor.

Kort na de start stond de Nederlandse debutant weer in de pitstraat. "De wagen had totaal geen vermogen", verklaarde vader Jos bij Sport 1 de vroege pitstop na enkele rondjes. Verstappen senior schudde vertwijfeld zijn hoofd in Bahrein. "Vier races en drie keer uitvallen is niet positief. Er moet iets gebeuren bij Renault. We moeten races gaan uitrijden", gaf hij aan.

Het Formule 1-circus is klaar met het eerste deel en komt nu naar Europa. Op 8 mei zijn de trainingen voor de Grand Prix van Spanje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl