NOS Nieuws

Reddingsoperatie Middellandse Zee verloopt moeizaam

'De zoekactie duurt al uren'

De reddingsactie voor de kust van Libië na het kapseizen van een schip met mogelijk 700 vluchtelingen verloopt uiterst moeizaam.

Meer dan een halve dag na het ongeluk zijn zo'n vijftig migranten gered. "En het aantal doden staat al uren op 24", zegt correspondent Rop Zoutberg in Italië. "Dat betekent dat nog honderden mensen worden vermist."

Premier Muscat van Malta heeft gezegd dat de reddingsvaartuigen worden omgeven door ronddrijvende lijken. Zijn Italiaanse collega Renzi zegt dat hij niet weet hoeveel mensen aan boord waren van het omgeslagen vissersschip.

Bijval

Zeventien vaartuigen van de Italiaanse en Maltese marine en de Europese grensbewakingsorganisatie Frontex zoeken ten noorden van Libië verder naar overlevenden en slachtoffers. Ook wordt het rampgebied afgezocht met helikopters.

Eerst beelden reddingsactie

De Italiaanse premier is woedend omdat zijn land min of meer alleen staat in de redding van bootvluchtelingen. Hij heeft bijval gekregen van de Franse president Hollande. Renzi zegt dat de vluchtelingen alleen gered kunnen worden door het aanpakken van mensenhandelaren.

Er is geen tijd te verliezen om tot een samenhangend pakket van maatregelen te komen.

Minster Koenders van Buitenlandse Zaken

Ook minister Koenders van Buitenlandse Zaken vindt dat Europa meer moet doen. "Dit geweld moet stoppen en vereist een veel beter georganiseerde en samenhangende opvang. Er is geen tijd te verliezen om tot een samenhangend pakket van maatregelen te komen."

Verder zei hij dat de wereld geschokt is door de verschrikkelijke ramp op de Middellandse Zee. "Mijn sympathie gaat allereerst uit naar allen die hun leven hebben verloren, en al hun vrienden en familie."

Morgen praten de ministers van Buitenlandse Zaken uit de EU-landen over bootvluchtelingen naar Europa. Verder overweegt EU-president Tusk de Europese regeringsleiders bijeen te roepen over de crisis op de Middellandse Zee, zegt zijn woordvoerder.

'EU-missie op Middellandse Zee zal reddingsmissie worden'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl