Het Fed Cup-team speelde in 1998 voor het laatst in de wereldgroep

Oranje na stunt Rus terug in wereldgroep Fed Cup

Arantxa Rus heeft het Nederlands Fed Cup-team na een opmerkelijke inhaalrace een plek in de wereldgroep bezorgd. In het vierde enkelspel knokte ze zich tegen Jarmila Gajdosova terug uit geslagen positie en boog ze een achterstand van 6-0, 2-0 om in een zege: 0-6, 7-5, 7-5.

Daarmee werd de stand in de Bossche Maaspoort op 3-1 gebracht. Kiki Bertens had het Fed Cup-team al twee punten bezorgd met zeges op respectievelijk Gajdosova en Casey Dellacqua.

Al na 25 minuten was winst van de eerste set een feit voor Gajdosova, die Rus in de beginfase op alle fronten aftroefde. De Australische, de nummer 48 van de wereld, dicteerde de rally's en de Nederlandse kon het tempo simpelweg niet volgen. Een oorwassing leek in de maak, waardoor het dubbelspel de beslissing had moeten brengen.

Jarmila Gajdosova leek af te stevenen op een ruime zege

Drie kwartier

Pas na drie kwartier, bij de stand van 0-6, 0-2, veroverde Rus haar eerste game. Het bleek de ommekeer. Rus putte zichtbaar moed uit de gamewinst. Ze won drie games op rij en bracht de spanning in de wedstrijd volledig terug. Met het nodige fortuin haalde ze de tweede set, die maar liefst 57 minuten in beslag nam, binnen.

Gedragen door het publiek en met de steun van captain Paul Haarhuis liep Rus in de beslissende set snel uit naar een 3-0 voorsprong. Een 5-2 voorsprong werd nog uit handen gegeven, maar op 6-5 was het op de service van Gajdosova - die twee dubbele fouten op rij sloeg - op het vierde wedstrijdpunt toch raak.

Wereldgroep

Oranje komt volgend seizoen voor het eerst sinds 1998 weer uit in de wereldgroep van het landentoernooi. Destijds was Amerika met 5-0 te sterk.

Zaterdag werd Rus nog in twee sets verslagen door Casey Dellacqua. Rus kreeg van Paul Haarhuis de voorkeur boven Richel Hogenkamp, die op de wereldranglijst bijna honderd plaatsen boven haar staat: 125 om 220.

Fed Cup: Oranje naar wereldgroep