NOS Wielrennen

Kwiatkowski: ik was heel slecht

Kwiatkowski: ik was heel slecht halverwege

Twee jaar geleden toonde Michal Kwiatkowski zich met ereplaatsen in massasprints. Vervolgens bleek de Pool een meer dan verdienstelijk klassement te kunnen rijden, wat onder meer leidde tot de elfde plaats in de Tour de France in 2013.

Afgelopen september reed hij solo naar de wereldtitel in het Spaanse Ponferrada. Maar dat hij topfavorieten als Michael Matthews, Alejandro Valverde en Philippe Gilbert zou kunnen kloppen in de sprint van de Amstel Gold Race, hadden weinigen voorspeld.

"Winnen was niet makkelijk", erkende een dolgelukkige Kwiatkowski. "De laatste kilometers waren heel zwaar. Bij de op een na laatste beklimming van de Cauberg had ik het heel zwaar. Ik zei tegen mijn teamgenoten dat ik heel slecht was. De rest is ook aan het lijden, zeiden ze. Daar ben ik ze dankbaar voor."

Niet alleen op mentaal vlak profiteerde Kwiatkowski van het ploegenspel van Etixx - Quick-Step. Dat hardrijder Tony Martin in de kopgroep zat, was onderdeel van het plan. "Als Nibali en Clarke in de kopgroep zitten, moet er een teamgenoot bij zitten. Dat was heel goed."

In Valkenburg zorgde Kwiatkowski niet alleen voor de eerste Poolse zege in de Amstel Gold Race, ook is hij na Eddy Merckx (1975), Jan Raas (1980) en Bernard Hinault (1981) de vierde renner die in de regenboogtrui de bloemen in ontvangst mag nemen.

"Dit is een droom die uitkomt, het winnen van een echte klassieker. Hier wil ik van genieten met mijn team. Daarna zien we wel wat er nog meer komt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl