NOS Sport

De lijn tussen goud en een val blijft dun voor Zonderland

De flinterdunne lijn tussen goud en een val

Olympisch kampioen Epke Zonderland greep donderdag mis op het hoogrek en doet vandaag niet mee aan de rekstokfinale bij de EK turnen in Montpellier. Eerder deze maand kon de Fries zijn oefening ook al niet afmaken door een val. Is het tijd voor een wake-upcall of is de lijn tussen een topprestatie en een mislukte oefening gewoon heel dun?

Donderdag viel Zonderland voor de tweede keer van de rekstok bij een EK in Montpellier. Dat gebeurde hem een paar weken voor de Spelen van Londen ook al. Volgens Zonderland zou je dus wel kunnen spreken van 'de vloek van Montpellier'. "In beide wedstrijden is er een duidelijk punt aan te wijzen waar het mis ging. Toen was het de grip die ik niet onder controle kreeg, en nu was het de vering waar ik problemen mee had", zegt de olympisch kampioen.

Wake-upcall?

Het is niet de eerste keer dit jaar dat Zonderland misgrijpt op het hoogrek. Ook bij een wereldbekerwedstrijd eind maart in Cottbus viel hij. Is het tijd voor een wake-upcall? "Jazeker", zegt Zonderland. "In Cottbus greep ik mis door een inschattingsfoutje. Maar hier heb ik geïnvesteerd in moeilijkheid, en op brug heb ik ook stappen gemaakt qua uitgangspositie. Daar heb ik wel wat aan gehad. Maar hier is dat wel gedeeltelijk ten koste gegaan van de finales."

Aan de andere kant is vallen ook inherent aan het uitvoeren van moeilijke oefeningen. De lijn tussen een topprestatie en een val is simpelweg erg dun. Dat merkte Zonderland zelfs op nadat hij in Londen zijn gouden plak had gewonnen. "Het scheelde niet veel, ik heb ook met mijn vingertoppen die rekstok aangetikt", zei hij toen. "Dat is zo met rekstok: je kunt er net zo goed af vallen."

Een conclusie valt er dus nog lang niet te trekken. Over zes maanden kan Zonderland zich tijdens het WK kwalificeren voor de Olympische Spelen van Rio.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl