Gordon Moore met zijn collega Robert Noyce in 1971
NOS Nieuws

Aan deze 'wet' danken we onze smartphone

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

De computerchips die tegenwoordig onze smartphones, tablets en andere apparaten aansturen, worden steeds beter. De voortdurende verbetering van deze chips is vastgelegd in wat we de 'Wet van Moore' zijn gaan noemen en die vandaag 50 jaar bestaat. Maar waar komt die benaming vandaan?

Verdubbelen

Eind jaren 50 werd de zogenoemde siliciumchip uitgevonden, de basis voor de uiteindelijke computerchips. De eerste, de Intel 4004, verscheen pas in 1971. In 1965 verscheen in het tijdschrift Electronics Magazine een artikel van de techneut Gordon Moore.

Hij werkte toen als chef bij een onderzoeksafdeling van een bedrijf dat elektronica maakte (later zou hij chipbedrijf Intel oprichten). In het stuk constateerde Moore dat de chip sinds de uitvinding elk jaar twee keer zo krachtig wordt.

In 1975 stelde hij zijn voorspelling bij. In plaats van elk jaar zou de chip elke twee jaar in kracht verdubbelen.

Daarmee voorspelde Moore, waarschijnlijk onbedoeld, hoe de toekomst van de computerindustrie eruit zou gaan zien. Veel fabrikanten gebruikten zijn wet als planning om hun productlijnen te ontwikkelen. Zo konden in de afgelopen tientallen jaren de computer, laptop, smartphone en, meest recent, smartwatch worden gemaakt.

Toekomst

Tegenwoordig is er discussie over de vraag of de wet nog steeds geldt, omdat deze na vijftig jaar tegen zijn fysieke limieten zou lopen. Iets wat Moore, inmiddels gepensioneerd, zelf ook heeft voorspeld.

Toch wordt er gekeken naar de mogelijkheden om de wet langer in stand te houden, schrijft technologiesite Tweakers. Belangrijkste daarbij is dat de chips op een nog kleiner oppervlak passen.

  • Flickr / ajmexico (CC)
    Uit de begintijd: de Zenith Z-19-computer (1979)
  • Flickr / id:takefumi (CC)
    Een IBM-laptop van rond 2000
  • Flickr / The Pug Father (CC)
    Een belangrijke vanaf 2007: de iPhone zorgde voor een stroom aan nieuwe smartphones
  • Flickr / Maurizio Pesce (CC)
    De nieuwste technologie: smartwatches

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl