Michael van der Mark
NOS Sport

Van der Mark pakt eerste podiumplek ooit bij Superbikes

Michael van der Mark heeft op het circuit van Assen geschiedenis geschreven. Van der Mark, die sinds dit seizoen uitkomt in de Superbike-klasse, is bij de grand prix van Nederland als twee keer als derde geëindigd. De Rotterdammer is daarmee de eerste Nederlander ooit die naar een podiumplaats rijdt bij de Superbikes.

Het podium in Assen was in de eerste én tweede manche identiek. De eerste plaats ging twee keer naar de Brit Jonathan Rea, die daarmee zijn eerste plaats in het WK-klassement verstevigt. Zijn landgenoot Chaz Davies werd twee keer tweede. Van der Mark schuift door zijn podiumplaatsen op van de elfde naar de zevende stek in het klassement.

Brutaal

Van der Mark startte in Assen vanaf de vijfde positie. Hij kende in de eerste manche niet zo'n goede start, maar wist in een paar ronden het gat naar de kopgroep toch dicht te rijden.

"Op een gegeven moment ging hij oud-wereldkampioen Tom Sykes heel brutaal voorbij", zag motorsportcommentator Hans van Loozenoord. "Hij is daarna heel diep moeten gaan om naar die derde plek te komen. Maar hij heeft het echt op eigen kracht gedaan, want er is niemand voor hem uitgevallen. Dat is heel knap", aldus Van Loozenoord.

Debuut

Vorig jaar schreef Van der Mark ook al geschiedenis. Toen werd hij wereldkampioen in de Supersport 600-klasse, de 'opstapklasse' naar de Superbikes. Daarmee werd hij de eerste Nederlander in veertig jaar die een wereldtitel behaalde in een solo-klasse.

Van der Mark debuteert dit seizoen bij de Superbikes, de tegenhanger van de MotoGP. Waar in de koningsklasse van de wegracerij op prototypes wordt geracet, staan bij de Superbikes consumentenmotoren aan de basis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl