Phillip Cocu (met schaal) met assistent Ernest Faber
NOS Voetbal

Cocu: vorig seizoen de basis gelegd

Het feest dat zaterdagavond losbarstte in Eindhoven nadat PSV het landskampioenschap had veiliggesteld, heeft het desastreus verlopen vorige seizoen ver naar achteren gedrukt in de geheugens van de fans. Maar niet bij Phillip Cocu, die zijn eerste succes als hoofdtrainer viert. Hij beseft dat dat rampjaar heeft bijgedragen aan PSV's 22ste landstitel.

"Het was een teleurstellend seizoen", blikt hij terug op zijn eerste jaar op eigen benen. "Maar we hebben er ook veel van geleerd. De jonge spelers hebben ervaren wat het is om voor PSV te spelen, om met de druk om te gaan. In dat jaar is de basis gelegd voor dít seizoen."

Maar in plaats van mijmeren over het verleden kijkt de 44-jarige oefenmeester liever vooruit. "Dit smaakt naar meer. Als je zo'n kampioenschap hebt ervaren, weten de spelers wat het is om daarvoor te spelen. Succes in het tweede jaar is heel welkom en geeft een extra impuls en vertrouwen om op deze manier door te gaan. We willen volgend jaar graag weer een stapje maken."

Vechten

Op Europees niveau bijvoorbeeld. De Champions League dus, waarin PSV eindelijk weer van de partij zal zijn. "Voor elke Nederlandse club is het lastig in de Champions League", weet ook Cocu. "Maar we moeten ons niet neerleggen bij het verschil in budgetten met de Europese topclubs. Ik kijk ernaar uit. We willen vechten voor elke kans die we krijgen."

Dat zal dan moeten gebeuren zonder Memphis Depay en Georginio Wijnaldum, verwacht Cocu, die graag zou zien dat er verder niet te veel getornd wordt aan het kampioenselftal. "De kans is heel groot dat Memphis en Georginio vertrekken. Maar ik hoop dat we de rest van de ploeg bij elkaar kunnen houden. Een paar mutaties is niet erg, maar het moeten er niet te veel worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl