Ben Affleck op de rode loper
NOS Nieuws

Ben Affleck wilde slavenhouder niet in beeld als voorouder

Acteur en regisseur Ben Affleck heeft de Amerikaanse zender PBS vorig jaar gevraagd om informatie over een van zijn voorouders weg te laten uit het programma Finding Your Roots. Dat blijkt uit mails die door de klokkenluiderssite Wikileaks zijn gepubliceerd. In de PBS-serie komen bekende Amerikanen meer te weten over hun stamboom.

Een voorouder van Affleck was slavenhouder. De Oscarwinnaar wilde liever niet dat die informatie bekend zou worden. PBS gaf gehoor aan het verzoek van de acteur.

Hij is een superster. Wat moet ik doen?

Henry Louis Gates

Finding Your Roots zegt in een verklaring dat er voor andere, interessantere hoofdpersonen uit Afflecks verleden is gekozen. "Voor al onze gasten vinden we altijd veel meer verhalen over de genealogie dan we in onze uitzending kunnen gebruiken", laat presentator en geschiedenisprofessor aan Harvard University Henry Louis Gates weten.

"In het geval van Affleck hebben we ons gefocust op een overgrootvader die occultist werd na de Amerikaanse burgeroorlog." Een occultist is iemand die gelooft in bovennatuurlijke krachten en magie. "Het was zo'n ongewoon verhaal. We hadden nog nooit iemand ontdekt zoals hij", legt Gates uit.

Verder kwamen een voorvader uit de Onafhankelijkheidsoorlog en de moeder van Affleck, die meeliep in de Civil Rights-betogingen in 1964, aan bod.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Na het verzoek van de acteur vroeg Gates Sony-baas Michael Lynton, met wie hij bevriend is, vorig jaar om advies. Die mailwisseling is nu door Wikileaks naar buiten gebracht.

"Ik zit met een dilemma", schrijft Gates. "Een van onze gasten wil dat we iets weglaten over een voorouder, namelijk dat hij slaven bezat. Vier of vijf van onze gasten dit seizoen stammen af van slavenhouders. Het is nooit eerder voorgekomen dat iemand zo'n verzoek indiende. Hij is een superster. Wat moet ik doen", vraagt Gates in juli 2014. Gates verwijst naar documentairemaker Ken Burns en journalist Anderson Cooper.

Ik zou de informatie zeker weglaten.

Sony-baas Michael Lynton

Lynton antwoordt dat hij de informatie alleen weg zou laten als niemand anders ervan afweet. "Als dit uitkomt dan wordt het een gevoelige zaak."

Toch zegt de Sony-baas dat hij het wel weg zou laten. Gates twijfelt. "Het is tegen onze regels. Als mensen hierachter komen, dan is dat beschamend voor hem (Affleck) en doet het afbreuk aan onze integriteit", besluit de presentator en geschiedenisprofessor.

Uiteindelijk is het fragment over de slavenhouder nooit uitgezonden. Ben Affleck heeft nog niet gereageerd op het nieuws. Zender PBS laat weten dat het niet van de mailwisseling afwist, maar dat uit de publicaties blijkt dat Gates de integriteit van het programma erg serieus neemt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl