Gunning spreekt studenten toe voor de ingang van het Maagdenhuis, na de ontruiming van het Bungehuis
NOS Nieuws

Gunning: kroniek van een afgedwongen vertrek

Ze werd het gezicht van een universiteit die geen gehoor leek te willen geven aan haar demonstrerende studenten. Louise Gunning had de afgelopen twee maanden haar handen vol aan het verzet aan de Universiteit van Amsterdam. Vanaf het begin lag ze onder vuur.

De onrust begint half februari met de bezetting van het Bungehuis, een gebouw van de faculteit Geesteswetenschappen. Een groep studenten wil meer democratie en transparantie aan de UvA en minder bezuinigingen. Het 'rendementsdenken' waarbij veel draait om studiepunten, diploma's en publicaties zijn ze zat. De studenten krijgen steun van verschillende docenten.

De actievoerders duperen het onderwijs en het onderzoek.

Louise Gunning

Het bestuur eist dat de studenten het Bungehuis verlaten, maar dat gebeurt niet. Bestuursvoorzitter Gunning spant een kort geding aan. "Een kleine groep actievoerders dupeert het onderwijs en het onderzoek", zegt ze.

Tot een ontruiming komt het niet meteen. Eerst wordt nog met de studenten overlegd. Die willen inspraak in de financiering van het onderwijs. De gesprekken met Gunning mislukken en na elf dagen wordt het gebouw door de ME ontruimd.

Er is niet lang rust voor Gunning. Een dag later valt een grote groep studenten het Maagdenhuis binnen, het bestuurlijk centrum van de UvA. De betogers willen dat het bestuur onmiddellijk aftreedt.

Hand opsteken

Gunning gaat opnieuw in overleg met de studenten. Ze vraagt ze het gebouw te verlaten, maar dat weigeren de studenten. "Als je vreedzaam en democratisch bent, dan bezet je andermans gebouwen niet. Het is niet democratisch om een deur in te trappen en mensen te slaan", zegt Gunning.

Uiteindelijk geeft de bestuursvoorzitter toch toe. Ze gaat akkoord met het plan om een student toe te laten treden tot het bestuur, maar dat is niet genoeg voor de betogers. Verder praten wil ze wel, maar op een andere plek.

"Zijn jullie in staat het Maagdenhuis nu te verlaten?"

"Dat kunnen we wel, maar we willen het niet", antwoordt een betoger.

Gunning had handen vol aan bezetting

Gunning vindt zelf dat het bestuur prima functioneert. Ze vindt het ongepast dat ze wordt weggezet als niet of slecht functionerend. In het NOS Radio 1 Journaal laat ze weten in gesprek te blijven met de studenten. Wel heeft ze wat moeite met de nieuwe regels in het Maagdenhuis: "Je mag alleen het woord nemen als je je hand opsteekt."

Aan aftreden denkt Gunning eind februari niet. "Het is niet slim om af te treden als je met een organisatie bezig bent een belangrijk traject af te leggen. Daarna? Uiteindelijk komt er een einde aan mijn termijn."

We wilden geen risico's lopen.

Louise Gunning

Na een bezetting van zes weken wordt het Maagdenhuis op 10 april ontruimd. Enkele dagen eerder zeggen de studenten nog toe na het weekend te vertrekken, maar op zaterdag worden de bezetters hardhandig door de ME en op aangeven van het bestuur verwijderd.

Gunning zegt dat de studenten een festival hadden gepland waar veel te veel mensen op af zouden komen. Ze kon de veiligheid niet garanderen. "We wilden geen risico's lopen", zegt de bestuursvoorzitter.

Volgens de universiteit is er voor bijna een half miljoen euro schade aan het Maagdenhuis. Er zouden plafonds kapot zijn gemaakt, kamers zijn opengebroken en graffiti zijn aangebracht. Ook het Bungehuis liep schade op. De actievoerders spreken tegen dat er zoveel schade is.

Flater

In de dagen erop krijgt ze felle kritiek van studenten en honderden docenten. 300 medewerkers ondertekenen een brief waarin om het vertrek wordt gevraagd van alle bestuursleden. Ze vinden dat het bestuur niet goed is omgegaan met de actievoerende studenten. UvA-hoogleraar Ewald Engelen en universitair hoofddocent Olav Velthuis noemen de ontruiming de zoveelste "flater".

De hele week zijn er betogingen tegen het bestuur. Gunning besluit zaterdagavond dat haar functie niet langer houdbaar is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl