NOS Nieuws

Lof voor Amerikaanse agent die niet schiet

Verdachte van dubbele moord belaagt agent VS

Een agent in de Amerikaanse staat Ohio wordt geprezen omdat hij in een dreigende situatie niet heeft geschoten. Agent Jesse Kidder werd aangevallen door een verdachte van een dubbele moord en werd daarbij meermalen uitgedaagd om te schieten, maar hij deed dat niet.

Op videobeelden is te zien dat Kidder na een achtervolging uit zijn politieauto stapt en de verdachte maant zijn handen omhoog te doen. De agent richt zijn wapen op de (blanke) verdachte en roept meerdere keren "ik wil je niet neerschieten".

Schiet dan, schiet dan!

De verdachte is niet van plan zich over te geven en stormt op de agent af die achteruitloopt. Daarbij roept de man van alles, onder meer "schiet dan, schiet dan". De man heeft een hand in zijn broekzak en roept dat hij een wapen heeft, maar een wapen is niet te zien in het filmpje.

De man blijft herhalen om hem neer te schieten, de agent blijft roepen "dat ga ik niet doen" en op een gegeven moment valt de nog steeds achteruitlopende agent. Als er versterking komt en de verdachte beseft dat hij in een uitzichtloze situatie zit, geeft hij zijn bedreigingen op, doet hij zijn handen in de lucht en gaat hij op de grond liggen.

Vergrootglas

Het videomateriaal werd opgenomen via een camera op het lichaam van Kidder. De laatste tijd gebruiken agenten in de VS steeds vaker camera's op hun lichaam, onder meer om vast te leggen wat ze wel en niet hebben gedaan in dreigende situaties. De politie in de VS ligt al bijna een jaar onder een vergrootglas omdat ze vaak ongewapende (zwarte) mannen te snel neerschiet.

Politiechef Randy Harvey prees de "zelfbeheersing en volwassenheid" van Kidder. Hij zei verder dat dit incident het voordeel van een camera op het lichaam van een agent aantoont. "Dit beeldmateriaal toont aan dat als het tot een schietpartij was gekomen, de agent zeker in het gelijk zou zijn gesteld."

De geweldloze confrontatie in Ohio wordt beschouwd als een positief voorbeeld van hoe een agent zich ook kan gedragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl