President Erdogan van Turkije
NOS Nieuws

Erdogan wil dat Armenië ophoudt over genocide

De Turkse president Erdogan heeft Armenië opgeroepen te stoppen met de beschuldigingen van genocide. "Turkije is bereid met Armenië samen te werken als Armenië positieve stappen zet met betrekking tot de aantijgingen over de zogenaamde genocide", zo zei hij.

Erdogan waarschuwde dat het politiseren van deze kwestie vooral Armeniërs zal schaden. Hij wees erop dat er 80.000 Armeniërs in Turkije leven, de meesten illegaal. "Zij krijgen gratis onderwijs, ze doen aan handel, ze werken in de publieke sector en ze profiteren van alle rechten die ook andere burgers hebben". Volgens Erdogan bewijst het dat Turkije geen enkel probleem met Armeniërs heeft.

Europees Parlement

Erdogan keerde zich ook tegen het Europees Parlement, dat woensdag een resolutie aannam waarin Turkije wordt opgeroepen met zijn verleden in het reine te komen en de Armeense genocide te erkennen.

Hij beschuldigde de Europarlementariërs ervan Armenië te gebruiken als middel om Turkije te schaden. "We weten dat het hen niet te doen is om het beschermen van de rechten van de Armeniërs "

Charles Aznavour

Vrijdag is in Armenië een grote herdenking van het begin van de Armeense genocide, honderd jaar geleden. Onder anderen de presidenten Poetin en Hollande zullen daarbij zijn, evenals de Frans-Armeense zanger Charles Aznavour.

Volgens Armenië zijn tijdens de Eerste Wereldoorlog meer dan een miljoen Armeniërs doelbewust om het leven gebracht. Complete dorpen en steden werden uitgemoord en de Armeense bevolking van Oost-Turkije werd onder gruwelijke omstandigheden gedeporteerd naar Syrië en Irak.

Volgens Turkije zijn er enkele honderdduizenden doden gevallen en hebben ook de Armeniërs zich schuldig gemaakt aan gruwelijkheden. Turkije zegt dat de deportaties een reactie waren op een Armeense opstand, waartoe Rusland de Armeniërs had aangezet, om het Ottomaanse rijk te vernietigen.

Erkend

Vorig jaar zei Erdogan dat hij de "onmenselijke gevolgen" van de deportaties betreurde en bood hij condoleances aan aan de kleinkinderen van de Armeniërs die om het leven kwamen. Maar hij erkende niet dat de Turkse overheid verantwoordelijk was.

Door de Turkse druk hebben slechts twintig landen officieel erkend dat de Armeniërs het slachtoffer zijn geworden van genocide. Ook de Verenigde Staten, Duitsland, Israël erkennen de Armeense genocide niet. In Nederland nam de Tweede Kamer in 2004 met algemene stemmen een motie aan waarin de Armeense genocide wordt erkend. In contacten met Turkije spreekt de regering echter alleen van 'de Armeense kwestie'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl