ECB-president Draghi zei in Washington dat Europa de klap van een eventueel Grieks vertrek uit de Euro wel kan opvangen
NOS Nieuws

'Grexit brengt Europa in onbekende wateren'

President Mario Draghi van de Europese Centrale Bank waarschuwt dat Europa in onbekende wateren komt als Griekenland uit de euro vertrekt. Op de voorjaarsvergadering van het IMF in Washington zei hij dat de risico's van een grexit op de korte termijn moeilijk zijn in te schatten.

Wel is Draghi ervan overtuigd dat de financiële buffers van Europa een uittreding van Griekenland uit de eurozone draaglijker maken. "We zijn daar beter tegen bewapend dan een paar jaar geleden", zei hij.

Door zorgen over Griekenland gingen de effectenkoersen vrijdag wereldwijd omlaag. Griekenland kreeg in februari nog vier maanden steun in ruil voor een lijst met hervormingen. Maar de onderhandelingen over de invulling van die hervormingen zitten muurvast. Als Griekenland geen geld van Europa meer krijgt, lijkt een faillissement onvermijdelijk en komt ook een vertrek uit de euro dichtbij.

Varoufakis

De Griekse minister van Financiën Varoufakis was de afgelopen dagen ook in Washington. Hij zou vergeefs hebben gevraagd om uitstel van betalingen aan het IMF.

De Griekse minister Varoufakis sprak twaalf minuten met Obama

Varoufakis sprak ook kort met president Obama. Volgens Varoufakis, die zoals gewoonlijk geen stropdas droeg, heeft Obama tegen hem gezegd dat alle partijen flexibel moeten zijn. De ontmoeting van Varoufakis met Obama duurde twaalf minuten; dat is langer dan ooit een Griekse minister met een Amerikaanse president sprak.

De VS lijkt meer begrip voor Griekenland te hebben dan de EU. De Amerikaanse minister van Financiën, Jacob Lew, zei in een toespraak bij het IMF dat een Grieks faillissement ellende voor Griekenland zou brengen en een gevaar zou zijn voor de wereldeconomie. Na afloop zeiden Amerikaanse woordvoerders wel dat dat niet begrepen moet worden als steun aan de Griekse onderhandelingspositie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl