De aanslag in Jalabad trof mensen bij een bank
NOS Nieuws

Taliban veroordeelt 'IS-aanslag' Afghanistan

De Afghaanse Taliban hebben de zelfmoordaanslag van gisteren in Jalalabad veroordeeld. Een woordvoerder van de Taliban noemt het een boze daad. Bij de aanslag kwamen 35 mensen om het leven en raakten er meer dan honderd gewond.

Volgens president Ghani is de aanslag het werk van Islamitische Staat en heeft IS ook de verantwoordelijkheid opgeëist. Als dat klopt zou het de eerste grote terreurdaad van IS in Afghanistan zijn.

De slachtoffers waren burgers en soldaten die bij een bank stonden te wachten op de uitbetaling van hun salaris. De Taliban claimen bijna nooit aanslagen op burgers. Ze richten zich tegen buitenlanders en tegen het Afghaanse leger en de politie.

President Ghani waarschuwde onlangs bij een bezoek aan de VS voor de komst van IS naar Afghanistan. Gisteren riep hij de Taliban op met de regering samen te werken tegen IS.

Tot nu toe lijkt IS weinig voet aan de grond te krijgen in Afghanistan. Wel sympathiseren kleinere groepen afvalligen van de Taliban met de terreurbeweging. Zij maken ook gebruik van de zwarte vlag van IS. Af en toe zijn er schermutselingen tussen Talibanstrijders en IS-sympathisanten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl