De Italiaanse president Mattarella en de paus in het Vaticaan
NOS Nieuws

Paus: EU moet helpen bij opvang bootvluchtelingen

Paus Franciscus heeft de Europese Unie opgeroepen om Italië te helpen met de opvang van de grote aantallen bootvluchtelingen. Het probleem is te groot voor Italië alleen, zei de paus.

Sinds begin 2014 hebben bijna 200.000 vluchtelingen de oversteek naar Europa gemaakt. Vorig jaar zijn daarbij 3500 mensen verdronken.

De paus sprak over de bootvluchtelingen bij zijn eerste ontmoeting met de nieuwe Italiaanse president Mattarella. Hij sloot zich aan bij de dringende vraag van Italië aan de internationale gemeenschap om hulp.

Meer hulp

Franciscus prees Italië voor de inspanningen die het land levert om de vluchtelingenstroom op te vangen. Maar, zei de paus, "Het is duidelijk dat de omvang van het fenomeen een veel grotere betrokkenheid vraagt."

Italië zegt door te gaan met het redden van de bootvluchtelingen, maar wil meer hulp van de EU bij die reddingsoperaties en bij de opvang van de vluchtelingen. Veel opvanglocaties kunnen de instroom niet meer aan.

Humanitaire crisis

Ook de internationale redersorganisaties en maritieme vakbonden riepen vorige week de Europese regeringsleiders op om onmiddellijk maatregelen te nemen om het vluchtelingenprobleem op de Middellandse Zee op te lossen. Ze stellen dat de zeescheepvaart het redden van bootvluchtelingen niet kan volhouden en dat er een humanitaire crisis van ongekende omvang dreigt als de Europese lidstaten niet snel hun verantwoordelijkheid nemen.

De afgelopen weken is het aantal vluchtelingen sterk gestegen. Door het mooie weer maken meer mensen de oversteek. Deze week arriveerden meer dan 10.000 vluchtelingen in Europa. Maandag zijn waarschijnlijk 400 mensen verdronken.

Vandaag heeft de Italiaanse kustwacht nog 74 vluchtelingen van een zeilboot gered, vlak voor de boot op zo'n 160 kilometer uit de kust bij Calabrië zonk. Die boot werd gesignaleerd door een Nederlands vliegtuig dat meedoet aan de Europese missie Frontex.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl