Memphis Depay en Luuk de Jong na de 4-3 overwinning op Feyenoord in december
NOS Voetbal

'Luuk de Jong is de koning van de eredivisie'

PSV heeft zijn 22ste landstitel binnengehaald en was met kop en schouders de beste van de eredivisie. Maar wat was de sleutel tot het succes van de Eindhovenaren? NOS-commentatoren Arno Vermeulen en Frank Snoeks geven antwoord.

Wat was dit seizoen het geheim van PSV?

Arno Vermeulen: "Het is in voetbal eigenlijk nooit een kwestie van geheimen. Daar is het een veel te simpel spelletje voor. Maar er zijn wel twee belangrijke verschillen met vorig seizoen. Zo is PSV veel meer een team geworden. En dat komt door een paar nieuwe spelers die voor verbinding hebben gezorgd. Luuk de Jong en Andrés Guardado waren de ontbrekende schakels."

"Op de positie van De Jong had je vorig jaar Jürgen Locadia en Tim Matavz. Locadia was nog erg jong, Matavz te egoïstisch. Luuk de Jong is veel beter, hij is een voorbeeld van professionaliteit en inzet. Daarnaast is Phillip Cocu door schade en schande wijzer geworden. En is hij gelouterd aan zijn tweede jaar als hoofdtrainer begonnen."

Waarin onderscheidde PSV zich van de rest?

Frank Snoeks: "PSV heeft de meeste goals voor en de minste tegen. Dat is een indicatie van hun kracht. Depay en De Jong staan op 1 en 2 in de topscorerslijst. En Wijnaldum staat ook hoog. Ze maken doelpunten uit plezier, omdat ze het leuk vinden. Waar zijn de Ajax- en Feyenoord-spelers in die lijst? Ze zijn er niet."

Vermeulen: "Er zijn veel spelers met bijzondere kwaliteiten. Jetro Willems is echt een bijzonderheid in Europa. Luciano Narsingh was niet de sterkste schakel, maar met zijn snelheid wel een wapen. Georginio Wijnaldum heeft veel goals gemaakt voor een middenvelder. En Memphis Depay, wat moet je daar nog van zeggen. Daar zitten alle Europese topclubs achteraan."

Snoeks: "PSV heeft dit seizoen geen inzinking gehad. Ze hebben wel eens verloren, maar het is nooit het begin geweest van een dramatische reeks. PSV heeft wel mindere wedstrijden gespeeld, maar ze zijn altijd van de ondergrens weggebleven. En ze hebben veel wedstrijden in de laatste vijf minuten gewonnen."

Wat was de sleutelwedstrijd van het seizoen?

Snoeks: "PSV steekt er zo ver bovenuit, dat je een verrekijker nodig hebt om de sleutelwedstrijd te vinden. Maar dan is dat toch PSV-Feyenoord in december. Colin Kazim-Richards maakte vlak voor tijd 3-3. Veel ploegen denken dan: we sluiten de boeken voor er meer brokken komen. Maar PSV haalde de overwinning er in blessuretijd toch nog uit, 4-3, en duwde de concurrent verder in het moeras. Het is een wereld van verschil, 4-3 of 3-3, en dat gevoel neem je mee.

"Heracles-uit was een dramatische wedstrijd, maar toch winnen ze in de dying seconds. En Willem II-thuis ook. Willem II was grote fasen van de wedstrijd beter, leidde met 1-0 en PSV miste ook nog een penalty. Toch wonnen ze. Die drie wedstrijden zijn al negen punten."

PSV wordt ook wel de kampioen van de omschakeling genoemd. Is dat terecht?

Vermeulen: "De omschakeling is niet tegen de regels of moreel afwijsbaar. Veel Europese topteams spelen zo. En het past ook wel bij de club. Het PSV van Kees Rijvers, in de jaren zeventig, speelde ook zo. En in de jaren tachtig had PSV met mensen als Jurrie Koolhof en Hallvar Thoresen ook bliksemsnelle omschakelingsvoetballers. Het klassieke PSV heeft het vaak van de omschakeling moeten hebben. En als je Depay en Narsingh hebt, met hun snelheid, dan zou je ook stom zijn als je dat niet benut."

"Het is ook niet zo relevant. De vraag is: geniet je van een avondje PSV of niet? De fans in Eindhoven hebben dit seizoen veel meer leuk voetbal hebben gezien dan de toeschouwers in de Arena."

Snoeks: "Ik vind dat ook niet zo interessant. PSV was in veel wedstrijden echt de bovenliggende partij. Natuurlijk, goals uit de omschakeling zijn erbij geweest en ze beheersen het goed. Maar er wordt een beetje met dedain en minachting over gesproken, en daar doe ik niet aan mee."

De beste drie PSV'ers volgens Arno Vermeulen

1.Luuk de Jong
2.Georginio Wijnaldum
3.Andrés Guardado

Wie waren de uitblinkers bij PSV dit seizoen?

Snoeks: "Luuk de Jong was dit seizoen de koning van de eredivisie. In het buitenland heeft hij zich nog niet kunnen bewijzen, maar hij moet maar lekker een topper in Nederland blijven. De Jong was veel belangrijker dan alleen zijn zeventien goals."

"Willems kreeg na het EK in Polen en Oekraïne plotseling de wind heel erg tegen, maar hij is een geweldige linksback en geeft veel goals op een presenteerblaadje. Als derde kies ik voor Nicolas Isimat-Mirin. Hij heeft nog niet het vertrouwen van Cocu, maar als ik coach was van PSV, zou ik hem iedere wedstrijd opstellen. Een geweldige atleet en centrale verdediger."

Vermeulen: "Luuk de Jong, Georginio Wijnaldum en Andrés Guardado vormen mijn topdrie. Nee, inderdaad, niet Memphis Depay. Na de winterstop was hij te wispelturig en is hij niet beslissend geweest. Maar deze drie hebben het team dit seizoen op sleeptouw genomen. Zij waren onmisbare spelers voor PSV.

De beste drie PSV'ers volgens Frank Snoeks

1. Luuk de Jong
2.Jetro Willems
3.Nicolas Isimat-Mirin

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl