NOS Nieuws

Duitsers de straat op tegen vrijhandelsverdrag

Duizenden de straat op tegen TTIP-verdrag

In steden in Duitsland hebben enkele duizenden mensen gedemonstreerd tegen het toekomstige vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en de VS, TTIP. De betogers zijn bang voor afzwakking van regelgeving op het gebied van voedselveiligheid, milieu, arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden. In Berlijn telde de politie 1500 demonstranten, in München 3000. In Leipzig, Stuttgart, Frankfurt en andere steden gingen honderden mensen de straat op.

Over de precieze invulling van het verdrag wordt nog onderhandeld. Toch verwacht 43 procent van de Duitsers nu al dat het verdrag slecht voor hen uitpakt. 26 procent is er positief over.

Anti-Amerikaans

Het wantrouwen tegen het verdrag wordt gevoed door een sterk anti-Amerikaans sentiment, mede door de onthullingen over Amerikaanse spionagepraktijken in Duitsland en angst voor Amerikaanse dominantie op het internet.

Bondskanselier Merkel en haar regering proberen het tij te keren door erop te wijzen dat het verdrag de economieën aan beide kanten van de Atlantische Oceaan een impuls zal geven. De sociaal-democratische SPD, één van de coalitiepartners, is verdeeld over TTIP. Partijleider Gabriel heeft de leden beloofd dat de partij over het verdrag mag stemmen.

Andere landen

Ook elders in Europa werd gedemonstreerd. In Brussel waren ongeveer 2000 mensen op de been.

Er zijn nog eens vijfhonderd demonstraties gepland in 44 andere landen. De protesten richten zich ook op de vergelijkbare verdragen CETA (EU-Canada) en TISA, waar meerdere landen over onderhandelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl