Asielzoekers staan in de rij om zich in de schrijven bij een opvang nabij München
NOS Nieuws

Duitsland worstelt met opvang asielzoekers

Geïmproviseerde hallen in een park in een Berlijnse woonwijk. Het is een noodopvang voor vluchtelingen; een van de 22 van dit soort plekken die door de stad heen zijn neergezet. En de laatste is nog niet gebouwd. Er staan er nog eens 37 gepland om de toestroom van asielzoekers naar Duitsland op te vangen.

Duitsland krijgt de meeste asielaanvragen te verwerken van alle landen in Europa. De regering in Berlijn denkt dat het er dit jaar 300.000 worden, maar experts in de verschillende deelstaten rekenen zelfs op 500.000 vluchtelingen.

Duitsland worstelt met opvang asielzoekers

Opvang

Dat zijn er zo veel, dat het land het niet meer aan kan. De opvang zit bomvol, het verzet onder de bevolking neemt toe en de deelstaten eisen crisisoverleg met bondskanselier Merkel.

"Dat betekent dat we hard op zoek zijn naar mogelijkheden om mensen op te vangen. Zo zijn er sporthallen en scholen voor aangewezen, en ook hallen zoals deze", zegt Mathias Hamann, directeur van de opvang in het Berlijnse park tegen correspondent Jeroen Wollaars. Hier zitten asielzoekers nog voor ze de procedure ingaan.

Kosten

Tot nu toe zijn de deelstaten en de gemeenten zelf verantwoordelijk voor de kosten van opvang, die steeds verder oplopen. De deelstaten hebben daarom aan de bel getrokken bij bondskanselier Merkel. Ze eisen crisisoverleg.

Dat overleg komt er en zal over meer dan alleen geld gaan. Want met de toenemende aantallen asielzoekers stijgt ook de weerstand ertegen. Overal waar opvangplekken worden gebouwd, is er verzet.

Verzet

In de plaats Tröglitz stapte vorige maand de burgemeester zelfs op na bedreigingen van neo-nazi's. En het geweld neemt snel toe. In 2012 waren er nog 24 aanslagen, vorig jaar waren dat er 150.

Toch is Duitsland ook het land dat asielzoekers verwelkomt. De werkgeversvereniging voorop. "Uit de statistieken blijkt dat het aantal werknemers hier afneemt door demografische factoren", zegt woordvoerder Ulrich Grillo. "We hebben buitenlandse werknemers nodig om door te groeien."

Ruimhartig

Ook anderen pleiten voor een nog ruimhartiger asielbeleid in Duitsland. Alleen al vandaag gingen duizenden mensen de straat op om daar actie voor te voeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl