David Cameron op campagne bij een festival van sikhs
NOS Nieuws

Tijd gaat dringen voor premier Cameron

  • Hans Brom

    Buitenlandredacteur

  • Hans Brom

    Buitenlandredacteur

Het blijft onduidelijk wat de Britse parlementsverkiezingen van 7 mei gaan opleveren. Volgens de laatste peilingen ziet het er niet naar uit dat een van de twee grote partijen een meerderheid zal halen. Een beeld dat zich al weken geleden aftekende en dat sindsdien niet is veranderd.

Labour zou uitkomen op 272 zetels, de Conservatieven op 269. Als je rekening houdt met de foutmarge die in iedere peiling zit, wil dat eigenlijk zeggen dat er niets van te zeggen is.

Het Britse Lagerhuis telt 650 zetels. Je hebt dus pas een meerderheid bij 326 zetels. Geen van de twee grote partijen komt daar dus zelfs maar in de buurt.

Coalities

Maar ook in het Verenigd Koninkrijk is het tijdperk van de coalities aangebroken. Na de verkiezingen van 2010 kon de Conservatieve Partij van David Cameron alleen een regering vormen met hulp van de Liberal Democrats van Nick Clegg. Het was voor het eerst in heel lange tijd dat de Britten een coalitieregering kregen.

Ook na de komende verkiezingen is een coalitie waarschijnlijk de enige mogelijkheid om tot een werkbare meerderheid te komen. En dan ziet het er voor Labour opeens iets gunstiger uit.

Tel je het hele anti-Torykamp bij elkaar op dan komt Labour-leider Ed Miliband op 333 zetels, een krappe meerderheid. Hij zou dan onder meer de steun moeten krijgen van de Scottish National Party, in de peilingen goed voor 54 zetels.

Conservatieven
Cameron op zijn beurt heeft minder reden voor optimisme. Bij zijn eigen 269 zetels kan hij mogelijk die van zijn huidige coalitiepartner de Liberal Democrats optellen, 29 in de peilingen. Wellicht ook de 4 die de anti-Europese UKIP van Nigel Farage volgens de peilingen gaat halen. En als hij even doorharkt komt hij op maximaal 311 zetels. Minder dan de helft van het aantal zetels in het Lagerhuis.

Het is nog geen 7 mei. De campagne duurt nog bijna drie weken. Maar de tijd gaat wel dringen, vooral voor premier Cameron, die nog heel wat op zijn tegenstanders heeft goed te maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl