President Poetin en premier Tsipras spraken elkaar onlangs in het Kremlin
NOS Nieuws

'Grieken rekenen zich rijk met gasdeal Moskou'

Griekenland kan miljarden euro's aan voorschotten tegemoetzien door een gasdeal die dinsdag wordt ondertekend, meldt de Duitse nieuwssite Spiegel Online. De site baseert zich op uitspraken van een anonieme medewerker van de Griekse regeringspartij Syriza.

Ook de Griekse krant Agora schrijft dat Athene drie tot vijf miljard euro uit Rusland tegemoet kan zien.

De Griekse premier Tsipras zou de deal vorige week tijdens zijn bezoek aan Moskou met president Poetin hebben besproken.

Turkish Stream

De overeenkomst draait om de aanleg van de gaspijplijn Turkish Stream, waarmee Russisch gas via Turkije en Griekenland aan Europa geleverd kan worden. De pijplijn, die volledig buiten Oekraïne om loopt, moet in 2019 klaar zijn.

Na ondertekening van de overeenkomst zou Rusland op korte termijn het miljardenvoorschot uitkeren aan het bijna failliete Griekenland, aldus Spiegel Online en Agora. Het geld moet in de toekomst verrekend worden met de structurele inkomsten van de doorvoer van het gas over Grieks grondgebied.

Moeizaam

Athene onderhandelt uiterst moeizaam met de eurolanden en het IMF over financiële steun en het afbetalen van de Griekse schulden. Het land balanceert volgens deskundigen op de rand van een faillissement.

Brussel heeft weinig vertrouwen in de hervormingsplannen van de Griekse regering, en bekijkt de toenadering tussen Athene en Moskou met argusogen.

Geen keerpunt

Onderzoekers van de Europese denktank Bruegel denken dat Griekenland zich al te snel rijk rekent met de samenwerkingsovereenkomst met Moskou.

Zowel de verwachte inkomsten op de langere termijn als de impuls voor de werkgelegenheid blijven bescheiden en vormen geen keerpunt voor de Griekse economie, schrijven onderzoeker van de economische denktank.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl