De spaarzame Deense vorstin
NOS Nieuws

'Øns ben zuunig...'

Koningin Margrethe betaalt de rekening voor de uitbundige festiviteiten ter gelegenheid van haar 75ste verjaardag uit haar eigen zak. Dat heeft haar thesaurier Søren Kruse verteld aan televisiezender DR.

Het hof is de afgelopen jaren extra zuinig geweest en heeft geld opzij gelegd voor de feestavond van vorige week in Aarhus en de twee galadiners afgelopen week.

"We hebben geen extra toelage gevraagd", vertelde Kruse. De besparingen komen uit het jaarlijkse koninklijke budget van 10,5 miljoen euro. Van dat bedrag moet Margrethe haar huishouden en personeel betalen.

"Als er grote evenementen aankomen, zoals een huwelijk of jubileum, dan houden we daar in de begroting van de jaren ervoor rekening mee", zei de Deense koninklijke schatbewaarder.

Geen honger...

Vorig jaar is 2,6 miljoen euro gereserveerd. "We bezuinigen op de dagelijkse uitgaven", zei Kruse. Hij benadrukte overigens dat de koningin er geen boterham minder om hoefde te eten.

Op haar verjaardagsfeest heeft Margrethe 1800 mensen te eten en drinken gegeven, alleen al in de Concertzaal van Aarhus waren 1300 gasten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl