Een bezorgde blik bij AZ-trainer John van den Brom als zijn ploeg met 5-2 verliest van sc Heerenveen
NOS Voetbal

AZ tegen ADO op zoek naar play-offvorm

Via de play-offs Europees voetbal halen. Dat is de opdracht voor trainer John van den Brom bij AZ. Het lukte hem eerder met ADO Den Haag en Vitesse, dus Van den Brom weet hoe het moet. Maar zijn huidige ploeg is wel naarstig op zoek naar de goede vorm.

AZ verloor namelijk vier van de laatste vijf wedstrijden en kreeg daarin ook nog eens negentien (!) tegendoelpunten. Tegen FC Utrecht (6-2), Vitesse (3-1), Feyenoord (1-4) en sc Heerenveen (5-2) ging het mis. Tussendoor werd nog wel ternauwernood (door een goal in blessuretijd) met 2-1 gewonnen van SC Cambuur.

Probleem

Het aantal tegendoelpunten lijkt ook meteen het grote probleem voor AZ. De defensie van Van den Brom incasseerde dit seizoen al 52 goals, het meeste van alle ploegen in het linkerrijtje. Ter vergelijk: naaste concurrenten Vitesse (38) en Heerenveen (37) kregen er veel minder.

In dat opzicht is de terugkeer van centrale verdediger Wesley Hoedt belangrijk. Hij keert tegen ADO Den Haag terug in de wedstrijdselectie na een blessure, maar zal nog niet in de basis starten. Van den Brom: "De basis zou nog wat te veel van het goede zijn."

Play-offs

Dat AZ de play-offs haalt, daarover bestaat geen twijfel. Om daarin ook een goede uitgangspositie te hebben, is het belangrijk om zo hoog mogelijk te eindigen. De hoogst genoteerde ploeg in de eindstand, krijgt in de play-offs het thuisvoordeel in de beslissende tweede wedstrijd.

AZ hoopt de slechte resultaten van de laatste weken vanavond van zich af te spelen tegen ADO Den Haag. Van den Brom houdt, ondanks de 5-2 zeperd in het Abe Lenstra-stadion, vast aan dezelfde basiself. "Natuurlijk zijn er in Heerenveen fouten gemaakt, maar daar zijn we mee aan de slag gegaan. We willen vaster worden in onze manier van spelen, de samenstelling en uiteraard de resultaten", aldus Van den Brom.

Stand eredivisie play-offs Europees voetbal

GespeeldPunten
4. Vitesse3051
5. AZ3050
6. sc Heerenveen3048
7. PEC Zwolle3046
(Als PEC Zwolle de KNVB-beker wint, plaatst ook de nummer acht zich)
8. Cambuur3140
9. Willem II3039
10. FC Groningen3039
11. FC Twente3037 (-6)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl