Veel deelnemers aan de toerversie van de Amstel Gold Race parkeren hun peperdure fietsen na afloop zonder de fiets met een slot vast te zetten
NOS Nieuws

'Pas op voor fietsendieven tijdens Amstel Gold Race'

De politie roept de deelnemers aan de toerversie van de Amstel Gold Race op om vandaag alert te zijn voor fietsendieven. Veel amateurs zetten hun fiets zonder slot weg bij een camper, een café of een hotel. Vorig jaar verdwenen op die manier vijftien peperdure fietsen.

De politie is vandaag extra alert op fietsendiefstal maar houdt zich niet actief bezig met het opsporen van dieven. Wel zijn amateurwielrenners net als in voorgaande jaren via flyers en de sociale media gewaarschuwd om toch vooral op hun spullen te letten.

Veel fietsen staan zo voor het grijpen bij de Amstel Gold Race voor amateurs

De gemiddelde waarde van de racefietsen die vandaag aan de start verschijnen ligt tussen de 4000 en 5000 euro. "Het is verbazingwekkend hoe laconiek mensen met hun fiets omgaan", zegt Gert van Marion van de politie in Valkenburg.

"Veel fietsen worden onbeheerd achtergelaten. Er zijn deelnemers die hun fiets op hun hotelkamer zetten, maar veel mensen staan er kennelijk niet bij stil dat hun fiets gestolen kan worden en hebben niet eens een slotje bij zich."

Volgens Van Marion zit het met de veiligheid van de fietsen bij de finish wel goed. "Maar met name bij de cafés en hotels moeten mensen hun fiets goed op slot zetten, liefst aan een paal of een hek. Het zijn allemaal heel erg lichtgewicht fietsen die je zo meeneemt."

Net als vorig jaar telt de toerversie van de Amstel Gold Race dit jaar zo'n 15.000 deelnemers. Zij fietsen vandaag, afhankelijk van de gekozen afstand, 65 tot 250 kilometer door het Limburgse heuvellandschap.

Het is verbazingwekkend hoe laconiek mensen met hun fiets omgaan

Gert van Marion, politie Valkenburg

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl