Jemenieten halen water bij een pomp in Sanaa
NOS Nieuws

Saudi-Arabië gul voor Jemen, Nederlandse burger zuinig

De Saudische koning Salman schenkt 250 miljoen euro aan noodhulp aan het noodlijdende buurland Jemen, meldt de Arabische zender al-Arabiya. Juist gisteren maakte de Verenigde Naties bekend dat er in de komende drie maanden 250 miljoen euro nodig is om de bevolking van Jemen te helpen de burgeroorlog door te komen.

Minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking heeft in reactie op de VN-oproep vijf miljoen euro beschikbaar gesteld voor hulp aan Jemen.

Meer storten

In Nederland is in een week tijd 40.000 euro binnengekomen op giro 6868 van het Rode Kruis. De hulpverleningsorganisatie opende het gironummer voor medische hulp en voedselpakketten voor de Jemenieten.

Het Nederlandse Rode Kruis vraagt Nederlanders die nog niets hebben gestort, om dat alsnog te doen.

Gebrek

In Jemen zijn de sjiitische Houthi-rebellen bezig aan een opmars. Vooral in het zuiden van het land wordt zwaar gevochten. Zo'n 150.000 mensen zijn hun huizen ontvlucht, zegt de VN op basis van lokale bronnen. Ze hebben gebrek aan water, voedsel, brandstof en medische zorg.

Saudi-Arabië voert al wekenlang luchtaanvallen uit op Houthi-stellingen in Jemen, in een poging de uit zijn paleis verdreven president Hadi aan de macht te houden.

Bovendien kampt Jemen met een machtige tak van de terreurorganisatie al-Qaida, die bomaanslagen uitvoert en zijn machtsbasis heeft in de zuidelijke provincie Abyan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl