Minister Schippers
NOS Nieuws

Schippers: meer onderscheid patiënten basispakket

Om te bepalen of een behandeling al dan niet in het basispakket zit, moet meer naar de patiënt worden gekeken. Dat schrijft minister Schippers in een brief aan de Tweede Kamer over de manier waarop zij de komende jaren met het basispakket wil omgaan.

Volgens haar is lange tijd vooral gekeken of een behandeling helemaal wel of helemaal niet in het pakket zat. Onderscheid tussen patiënten werd nauwelijks gemaakt. Zij vindt dat verzekerden alleen aanspraak kunnen maken op zorg als dat effectief en doelmatig is. Zo kunnen volgens haar meer behandelingen worden vergoed, terwijl de totale kosten toch dalen.

Verantwoordelijkheid

Behandelingen waar dit al wordt toegepast zijn volgens Schippers maagzuurremmers en ivf-behandelingen.

Het kan echter alleen slagen als artsen hun verantwoordelijkheid nemen, schrijft Schippers. Ze wijst erop dat in het verleden bijvoorbeeld medisch noodzakelijke plastische chirurgie en speciaal vervoer uit het pakket zijn gehaald omdat de kosten de pan uit rezen.

Als misbruik wordt gemaakt van behandelingen in het basispakket dan zegt Schippers geen andere keus te hebben dan de behandeling helemaal uit het pakket te halen. Zij heeft eerder al het Zorginstituut de opdracht gegeven om het basispakket door te lichten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl