Michael van Praag
NOS Voetbal

Van Praag met toezeggingen terug uit Caraïben

In zijn streven voorzitter te worden van de wereldvoetbalbond FIFA heeft Michael van Praag volgens zijn woordvoerster Renske Bruinsma toezeggingen gekregen van verschillende bonden in Noord- en Midden-Amerika en het Caraïbisch gebied.

Van Praag was de voorbije dagen op de Bahama's, waar hij het congres van de Concacaf bezocht. Dat is de continentale voetbalbond voor Noord- en Midden-Amerika en de Caraïben. Het bezoek was onderdeel van zijn verkiezingscampage. Van Praag, die inmiddels weer op weg is naar Nederland, probeerde op de Bahama's stemmen te winnen.

Vlak voor vertrek van de Bahama's liet woordvoerster Renske Bruinsma weten dat Van Praag toezeggingen heeft gekregen van verschillende bonden. Bruinsma reageerde op Twitter op een vraag van BBC-journalist Richard Conway.

Al eerder was ook Van Praag zelf enthousiast: "Ik merk dat hier, net als in Afrika, heel veel mensen verandering willen. Ik merk alleen ook dat ze daar niet openlijk voor durven uitkomen.''

Volgens de 67-jarige Amsterdammer is de strijd om het voorzitterschap zeker geen gelopen koers, al weigert hij te speculeren over zijn kansen.

Ik ben geen profeet hè.

Michael van Praag

Van Praag: "Er zijn zat mensen die sympathie hebben voor de ideeën van Luis Figo, prins Ali bin Al-Hussein en mij. Zij durven zich niet te uiten, maar ze zijn er wel hoor. Neem dat maar van mij aan. Dat respecteer ik, want ik heb liever dat ze daarvoor uitkomen op 29 mei in het stemhokje. Door de jaren heen heb ik wel geleerd dat je nooit precies vooraf kan inschatten hoe iemand zal stemmen. Ik ben geen profeet hè."

Overigens zijn toezeggingen in de internationale voetbalwereld niet altijd een garantie voor stemmen. Zo zei de Britse premier David Cameron na de mislukte poging om het WK voetbal naar Engeland te halen: "Alle voetbalofficials die we ontmoetten zeiden dat ze natuurlijk op ons gingen stemmen. En daarna deden ze het tegenovergestelde. We eindigden, geloof ik, met een stem."

Michael van Praag bij het Conmebol-congres vorige maand.

Van Praag gaat nog om de tafel zitten met Figo en Al-Hussein, om te bespreken hoe zij de strijd tegen Blatter denken te winnen. "We gaan op een gegeven moment bij elkaar zitten, maar verder wil ik daar niets over zeggen. Ik ben ook niet bezig met het inschatten van mijn kansen, daar heb ik niets aan.''

De KNVB-voorzitter bezoekt binnenkort het congres van de Aziatische voetbalbond in Bahrein.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl