De Amsterdamse burgemeester Van der Laan
NOS Nieuws

Van der Laan: geen landelijke opvang asielzoekers

De Amsterdamse burgemeester Van der Laan voelt er niets voor de gemeentelijke opvang van afgewezen asielzoekers te vervangen door een centrale opvang, bijvoorbeeld in Ter Apel of Gilze-Rijen. Dat zei hij bij de Amsterdamse zender AT5. Van der Laan wil vasthouden aan de bed-bad-broodopvang in de eigen gemeente.

Een centrale opvang met sobere voorzieningen is een van de opties die op tafel liggen bij de discussie tussen de regeringspartners VVD en PvdA. Gemeenten zouden dan moeten stoppen met het zelf opvangen van afgewezen asielzoekers.

De kracht van de steden

"Ik denk dat dat niet een verstandige oplossing is. Ter Apel is tot nu toe een vrijheidsbeperkende locatie. Daar kunnen ze niet in- en uitlopen. Daar gaan de mensen gewoon niet naartoe", zegt Van der Laan bij AT5.

"Wij hebben misschien wel meer dan 20.000 illegalen in heel Nederland. Dat gaat niet gebeuren. Ik denk ook dat het jammer is voor de regering en voor ons allemaal dat ze dan niet de kracht van de steden gebruiken om dit met maatwerk goed te doen. Terwijl de steden evengoed blijven zitten met groepen die over straat zwerven. Want nogmaals, ik geloof niet dat ze daar naartoe gaan."

Gisteren lieten diverse burgemeesters onder wie Van Aartsen van Den Haag en Van der Laan al weten door te gaan met het zelf opvangen van uitgeprocedeerden. Van der Laan noemde dat "humanitair verstandig".

Maandag gaan de regeringspartijen verder met zoeken naar een oplossing.

Verspreide opvang

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten vindt ook dat de opvang van illegalen verspreid door het land door gemeentes moet worden verzorgd en niet centraal op één punt. "Als het Rijk de opvang op één locatie gaat regelen, dan betekent dat dat er duizenden mensen naar die plek moeten. Overdag zwerven die daar dan op straat. Dat is in de periferie een drama", zegt Jos Wienen, burgemeester van Katwijk en voorzitter van de VNG-commissie voor asiel en immigratie in Nieuwsuur.

'Centrale opvang wordt een drama'

En er zitten meer risico's aan zo'n locatie, zegt Wienen. "Veel asielzoekers zullen niet naar die locatie toegaan. En zo'n grote locatie zal nog meer problemen over zich afroepen." Welke problemen dat precies zijn, zegt Wienen niet.

De zorg van de VVD dat opvang een aanzuigende werking heeft, vindt Wienen, die lid is van het CDA, onterecht. "Er zijn geen asielzoekers die zeggen: voor die zorg gaan we naar Nederland."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl