Premier Rutte verlaat het Binnenhof nadat het beraad tussen VVD en PvdA over de opvang van illegalen voorlopig is stilgelegd
NOS Nieuws

'VVD schaakt op twee borden'

Al een week praten VVD en PvdA over een oplossing voor de bed-bad-broodregeling. Ook al klinken de hoofdrolspelers optimistisch, achter de schermen nemen de twijfels over het voortbestaan van het kabinet toe.

Nadat de PvdA-top het Torentje van premier Rutte verliet, bleef de VVD daar nog bijna twee uur doorpraten. "Bij de PvdA maken ze zich daar steeds meer zorgen over", zegt politiek verslaggever Ron Fresen. "Men denkt daar dat de VVD niet alleen bezig is om dit probleem op te lossen, maar ook de mogelijkheid verkent om aan te sturen op een kabinetscrisis en dus nieuwe verkiezingen. De VVD schaakt op twee borden."

Ron Fresen: wordt heel spannend

Hard tegen hard

Volgens Fresen gaat het bij de onderhandelingen tussen de twee partijen hard tegen hard. De PvdA wil dat er een minimale opvang voor uitgeprocedeerden blijft. De VVD is daar tegen. Om de coalitiegenoot tegemoet te komen wil de PvdA het terugkeerbeleid strenger maken en zo zorgen dat er geen aanzuigende werking van die opvang uitgaat.

"De vraag is of dat genoeg is voor de VVD, want die wijst nadrukkelijk op het regeerakkoord waarin staat: wie hier niet mag blijven, moet vertrekken of wordt uitgezet", zegt Fresen.

Men denkt daar dat de VVD niet alleen bezig is om dit probleem op te lossen, maar ook de mogelijkheid verkent om aan te sturen op een kabinetscrisis.

Ron Fresen, politiek verslaggever

Gemeenten

Verschillende gemeenten hebben al aangegeven gewoon door te gaan met de opvang van uitgeprocedeerden, ook al wordt er door de coalitie anders beslist. "Dat wil de VVD ook stoppen, desnoods onder financiële dwang", zegt Fresen.

En dan is er nog iets anders dat een rol speelt, zegt Fresen. "Binnenkort doet de Raad van State uitspraak over de opvang. De PvdA wil daarop wachten, want de rechter kan zeggen: jullie moeten opvang blijven bieden." Maar de VVD gaat daar niet op wachten, en wil volgende week duidelijkheid. Daarom wordt het volgende week heel spannend, denkt Fresen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl