In- en uitchecken moet nu nog met de OV-chipkaart
NOS Nieuws

Proef met in- en uitchecken met smartphone

Het Gemeentelijk Vervoerbedrijf (GVB) in Amsterdam gaat een proef doen met in- en uitchecken met de smartphone. Binnenkort kunnen honderd gebruikers van het hoofdstedelijke openbaar vervoer meedoen met de test.

Zij krijgen een speciale simkaart in hun telefoon. Vervolgens hoeven ze alleen maar hun telefoon tegen het in- en uitcheckapparaat in de bus, metro of tram te houden. De telefoon laat dan ook informatie over de reis zien.

Het GVB doet de proef in samenwerking met telecomprovider Vodafone en Translink, de fabrikant van de OV-chipkaarten. Volgens Translink is nog niet duidelijk hoe lang het duurt voor het systeem voor iedereen beschikbaar is.

Als de proef slaagt, houdt Vodafone de techniek niet exclusief voor zichzelf. De bevindingen en alle techniek die achter het systeem zit, zullen worden gedeeld met andere providers. Op die manier komt de dienst voor alle reizigers met een smartphone beschikbaar.

Bankpas

Naast betalen met de smartphone wordt er gewerkt aan nog meer betaalmogelijkheden in het openbaar vervoer. Zo wordt gekeken of het mogelijk is om in en uit te checken met een bankpas. Het bedrag wordt dan automatisch van de rekening afgeschreven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl