PvdA-leider Samsom voor het beraad over bed, bad en brood
NOS Nieuws

Urenlang coalitieberaad over bed-bad-brood

VVD en PvdA overleggen alweer urenlang over de bed-bad-broodkwestie. In het Torentje wordt sinds het begin van de middag naarstig gezocht naar een oplossing in het conflict over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers.

De VVD vindt dat uitgeprocedeerden die niet meewerken aan hun terugkeer niet hoeven te worden opgevangen. De PvdA wil dat voor deze groep een voorziening in stand blijft. Het overleg staat onder leiding van premier Rutte. Ook vicepremier Asscher, staatssecretaris Dijkhoff en de fractievoorzitters Zijlstra en Samsom zijn erbij.

Een van de opties die worden besproken is het vervangen van de bed-bad-broodvoorzieningen in gemeenten door een vorm van centrale opvang. Tegelijk zou moeten worden voorkomen dat er sprake is van een aanzuigende werking op nieuwe vluchtelingen.

Raad van State

Een andere variant die op tafel ligt, is om te wachten tot een aantal individuele rechtszaken bij de Raad van State is afgewikkeld. Die zaken dienen volgende maand en dan duurt het nog zes weken voor de hoogste bestuursrechter uitspraak heeft gedaan.

Er valt weinig over te zeggen of de partijen eruit komen en zo ja, wanneer dat dan zal gebeuren. Als het overleg aan het begin van de avond nog niet tot resultaat heeft geleid, zal het waarschijnlijk worden afgebroken voor het afscheidsdiner van de opgestapte minister Opstelten en staatssecretaris Teeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl