Mink van der Weerden van Oranje Zwart (l) in duel met Robbert Kemperman van Kampong
NOS Sport

'Hockeyduels op vrijdagavond altijd tricky'

De reguliere competitie van de hoofdklasse hockey nadert z'n voltooiing. De mannen van Oranje Zwart zijn al zeker van de play-offs, maar daarachter vindt er nog een enorme strijd plaats. En dan is er ook een extra vrijdagavondprogramma.

"Hockey op vrijdagavond is vaak bijzonder, want er gebeurt altijd wel wat verrassends", stelt oud-hockeyer Jacques Brinkman. "De meeste hockeyers uit de hoofdklasse werken of studeren, dus kennen geen ideale aanloop naar een wedstrijd. Het zijn andere omstandigheden."

"Hele andere dynamiek"

"Vul maar in", gaat Brinkman verder. "Mensen komen van hun werk, moeten snel nog wat eten, hebben misschien last van de avondspits en de aanvang is om 20.30 uur. Het is een heel andere dynamiek. Dan heb je een rommelige aanloop. Het kan dus gebeuren dat een favoriete club tegen puntenverlies aanloopt."

"Mensen komen van hun werk, moeten snel nog wat eten, hebben misschien last van de avondspits en de aanvang is om 20.30 uur.

Jacques Brinkman

Kampong (45 punten), Amsterdam (39), Bloemendaal (36), Rotterdam (36) en HGC (35) strijden om drie overgebleven plaatsen in de play-offs. Het Utrechtse Kampong heeft met nog drie wedstrijdronden te gaan aan één punt voldoende.

De play-offstrijd lijkt zich vooral laatste drie genoemde teams te concentreren. "Bloemendaal gaat het ook wel redden. Die hebben te veel kwaliteit om de play-offs te missen", verwacht Brinkman.

Ook nog een dubbel programma

Zondag komen de teams opnieuw in actie en dat gaat volgens de oud-international ook een rol spelen. "Het gaat er bij een dubbel programma om wie er fit is", zegt Brinkman.

"Trainers moeten een keuze maken: gaan we op zaterdag collectief of individueel uitlopen? Zondag moeten ze er immers weer staan. De internationals zijn het gewend om veel wedstrijden achter elkaar te spelen. Zij zullen daar weinig moeite mee hebben."

Programma vrijdag hoofdklasse hockey - mannen

ThuisclubUitclub
Den Bosch-Amsterdam
HGC-Hurley
Pinoké-Kampong
Push-Rotterdam
Schaerwijde-Oranje Zwart
Tilburg-Bloemendaal

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl