Kaarsen in de Keulse Dom bij de herdenking
NOS Nieuws

150 kaarsen en rozen voor 150 doden

In Keulen is een herdenkingsdienst gehouden voor de slachtoffers van de crash met het toestel van Germanwings. In de Dom kwamen 1400 genodigden bijeen om de doden te herdenken.

Onder de aanwezigen waren 500 nabestaanden. Daarnaast waren de Duitse president Gauck en bondskanselier Merkel naar de dienst gekomen, evenals ministers uit Spanje en Frankrijk. Namens Nederland waren de ambassadeur en consul-generaal aanwezig.

Ook vijftig bergers waren in Keulen, net als de directeur van moederbedrijf Lufthansa.

Ook Lubitz herdacht

Tijdens de dienst werd stilgestaan bij alle 150 doden van de crash, inclusief copiloot Andreas Lubitz. Zo zijn 150 kaarsen aangestoken en stonden er evenveel witte rozen. De kardinaal van Keulen zei ook Lubitz te willen herdenken, "omdat het niet aan ons is om te oordelen".

Ramp Germangwings herdacht in Keulen

Sommige nabestaanden zijn het niet eens met die redenering, zegt correspondent Jeroen Wollaars. "Er worden dus 149 slachtoffers en een moordenaar herdacht, vindt men. Dat zet bij sommigen kwaad bloed. Veel nabestaanden zijn er helemaal niet klaar voor om Lubitz vergeving te schenken."

Wereldwijd stilgestaan

De dienst is de officiële Duitse herdenking van de luchtramp. Er is gekozen voor Keulen omdat veel slachtoffers uit de buurt kwamen, maar in heel Duitsland hangen vandaag vlaggen halfstok.

Luchtvaartmaatschappij Lufthansa geeft zijn medewerkers wereldwijd de kans om zelf stil te staan bij de gebeurtenissen. Volgens een woordvoerder worden er op verschillende plekken kleine herdenkingen gehouden. Details zijn niet bekendgemaakt, om de focus op Keulen te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl