Bij Schaap en Citroen worden onder meer dure horloges verkocht
NOS Nieuws

Chique juweliersketen verdacht van belastingfraude

Juweliersketen Schaap en Citroen wordt onderzocht wegens belastingfraude. Het Openbaar Ministerie noemt het bedrijf niet bij naam, maar een woordvoerder van Schaap en Citroen bevestigt dat er een onderzoek gaande is.

Tussen 2010 en 2012 werd er belasting ontdoken door middel van een constructie met een tussenhandelaar. Het OM verdenkt de tussenhandelaar, een leidinggevende en de keten zelf.

Op papier werden horloges verkocht aan bedrijven in andere EU-landen, zodat er nul procent btw over werd geheven. In werkelijkheid kocht een tussenhandelaar de horloges, met contant geld. Dat is een zogenoemde ongebruikelijke transactie en bedrijven moeten daar melding van maken. Dat deed Schaap en Citroen wel, maar volgens het OM opzettelijk te laat.

Verplichtingen

Een woordvoerder van Schaap en Citroen bevestigt de berichtgeving van NRC Handelsblad, maar wil zolang het onderzoek loopt niet ingaan op de details. Volgens hem heeft het bedrijf te goeder trouw gehandeld. "Wij hebben aan onze verplichtingen voldaan."

Juni 2014 was er een doorzoeking bij de tussenhandelaar, hoewel de feiten al uit de periode 2010-2012 stammen. Het Openbaar Ministerie zegt dat dat komt doordat dergelijke fraude vaak pas wordt ontdekt bij controle van de belastingaangifte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl