Meeuwenoverlast op het Binnenhof
NOS Nieuws

Rechter verbiedt bestrijding meeuwen

De rechtbank in Amsterdam verbiedt het bestrijden van meeuwen door hun nesten te verstoren. Steden moeten stoppen met die bestrijdingsmethode, omdat een ontheffing die de gemeenten kregen van het Rijk in strijd is met de wet.

Haarlem, Alkmaar en Leiden kregen een vergunning om de dieren te bestrijden omdat ze overlast veroorzaken. Mensen klagen over het lawaai van de dieren, hun poep en het feit dat ze vuilniszakken overhoop halen. Het gaat om de kokmeeuw, stormmeeuw, zilvermeeuw en kleine mantelmeeuw.

Afschieten van de dieren is verboden, omdat de vogels op de lijst met beschermde inheemse diersoorten staan. Wel kregen de gemeenten toestemming experts de eieren te laten behandelen met een olie waardoor ze niet meer uitkomen, of de eieren te laten vervangen door nep-eieren.

Zeldzaam

Milieuorganisaties spanden een proces aan om die bestrijding te laten stoppen. De rechter oordeelt dat er geen uitzondering gemaakt had mogen worden, omdat de ontheffing werd verleend onder het mom van onderzoek. Volgens de rechter moet dat onderzoek dan wel gericht zijn op de instandhouding van de soort en dat is hier juist niet het geval.

Bovendien concludeert de rechter dat het met twee van de vier meeuwensoorten die worden bestreden slecht gaat. Daarnaast kunnen ook per ongeluk nesten van de zeldzame zwartkopmeeuw worden verstoord, omdat die eieren zelfs voor experts moeilijk te onderscheiden zijn van de anderen.

Voerverbod

Wat de steden nu gaan doen, is nog niet bekend. In Haarlem is het voeren van meeuwen inmiddels verboden, maar andere steden hebben dat voorbeeld niet gevolgd. In de steden worden ook ondergrondse containers geplaatst voor het verzamelen van afval.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl