Strafrechtelijk onderzoek naar Uberpop
Het Openbaar Ministerie (OM) start een strafrechtelijk onderzoek naar Uberpop nu de rechter vandaag drie chauffeurs van de goedkope taxidienst heeft veroordeeld tot een boete van 1500 euro. Daarmee verhardt de juridische strijd tussen het OM en Uber, het moederbedrijf van Uberpop.
Als het OM een strafzaak wint, dan kan het de inkomsten afromen die Uber verdient met de Uberpop-dienst.
Boete weigeren
De drie chauffeurs die vandaag veroordeeld werden, waren in oktober vorig jaar aangehouden. Ze moesten vandaag voor de rechter verschijnen omdat ze in eerste instantie weigerden de boete te betalen.
De rechter oordeelde dat de chauffeurs de wet overtreden omdat ze zonder vergunning taxidiensten aanbieden. Volgens de rechter gaat dat ten koste van de veiligheid en betrouwbaarheid. Zo is onduidelijk of ze wel verzekerd waren. Daarnaast is er volgens de rechter sprake van oneerlijke concurrentie ten opzichte van andere taxichauffeurs, omdat Uberpopchauffeurs lagere prijzen kunnen hanteren.
Mystery guests
De advocaten van de chauffeurs voerden aan dat de politie in het onderzoek zogenaamde "mystery guests" gebruikte die zich voordeden als klanten. Dat zou verboden uitlokking zijn. Volgens de rechter mocht het OM in dit geval mystery guests gebruiken omdat opsporing anders heel lastig zou worden.
Inkomsten afromen
In december oordeelde de voorzieningenrechter al dat Uber moest stoppen met zijn goedkope taxidienst. Het bedrijf kondigde toen aan in beroep te gaan en ondertussen gewoon door te gaan met de dienst. Inmiddels heeft Uber het maximale boetebedrag van 100.000 euro opgelegd gekregen nadat 35 Uberpopchauffeurs zijn aangehouden.
Los van deze boete voor Uber moeten alle aangehouden chauffeurs individueel een boete betalen van 1500 euro. Wanneer zij dat niet doen, moeten ze ook voor de rechter verschijnen.
Eerder zei Uber alle boetes en kosten te betalen voor de chauffeurs. Het bedrijf zegt in een reactie de chauffeurs bij te blijven staan.