Argentijnen claimen de Falklandeilanden
NOS Nieuws

Argentinië naar rechter om olieboringen Falklands

Argentinië heeft een aanklacht ingediend tegen vijf oliemaatschappijen die naar olie en gas boren nabij de Falklandeilanden. De Argentijnse minister voor de Falklands, die in Argentinië Las Malvinas worden genoemd, kondigde de rechtsgang in Londen aan.

Drie van de vijf aangeklaagde oliebedrijven staan geregistreerd in Groot-Brittannië, de andere twee in de VS.

Oorlog

De Falklandeilanden voor de kust van Argentinië, vormen een Brits overzees gebiedsdeel, maar Argentinië eist de soevereiniteit over de eilandengroep op.

Over deze kwestie voerden de twee landen in 1982 oorlog. Dat kostte aan 600 Argentijnen en 255 Britse militairen het leven.

Lange straffen

Volgens de Argentijnse minister die de gerechtelijke procedure bekendmaakte, riskeren de oliemaatschappijen vijf tot tien jaar cel voor het zoeken naar olie en gas in 'Argentijnse' bodem. De straffen voor illegaal oppompen van olie en gas vallen nog hoger uit, waarschuwde hij.

Eerder deze maand maakten Premier Oil en Falkland Oil and Gas bekend dat ze bij hun eerste boring van dit jaar al op olie en gas waren gestuit. De regering van de Falklandeilanden wijst erop dat de eilanden het "onvervreemdbare recht hebben" de eigen economie te ontwikkelen.

Er wordt in de wateren rond de eilanden al langer gezocht naar gas en olie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl